Smaki lata zagoszczą przy Świętojańskiej

Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią do Gdyni wraca „Kulinarna Świętojańska”. Już po raz piąty będziemy mogli wziąć udział w festiwalu streetfoodowym, spędzić czas na mieście i rozsmakować się w dobrej kuchni. Tematem tegorocznej edycji wydarzenia jest kreatywne połączenie smaków lata – będzie i słodko, i kwaśno.

W sobotę, 9 lipca w Gdyni odbędzie się 5. edycja „Kulinarnej Świętojańskiej”, czyli największy cykliczny festiwal street-food w Polsce Północnej. To plenerowe wydarzenie, którego oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w naszym mieście – Świętojańska.

– To bardzo dobry pomysł na spędzenia wakacyjnej soboty: przyjść na piękną Świętojańską i spróbować smaków z całego świata w wykonaniu najlepszych gdyńskich restauratorów. Bo warto poznawać trendy kulinarne i dowiedzieć się, co się jada np. w tym sezonie. Dla nas to także bardzo ważny aspekt promocji gdyńskich restauracji. Od wielu lat chcemy rozwijać Gdynię jako miasto, do którego warto przyjechać m.in. po to, żeby pójść do dobrej restauracji – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.

„Kulinarna Świętojańska” podkreśla znaczenie kulinarnego rodowodu Gdyni oraz atrakcyjnej i różnorodnej oferty gastronomicznej. Festiwal proponuje eksplorację smaków i aromatów kuchni świata oraz najnowszych trendów kulinarnych.

Mieszkańcy i turyści będą mieli niepowtarzalną okazję, aby poznać doskonałą ofertę gdyńskich lokali w promocyjnych cenach. W tym roku będą mogli wybierać spośród ponad trzydziestu propozycji najlepszych restauracji.

Tegoroczna edycja to kreatywne połączenie smaków lata. Co oznacza, że będzie zarówno trochę słodko, jak i trochę kwaśno. Nie zabraknie też kuchni bogatej w ryby i owoce morza.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. W programie – oprócz bogatej oferty stoisk kulinarnych i pokazów gotowania na żywo – przewidziano również m.in. quizy i konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni oraz kultowy Bieg Kelnerów w trzech edycjach: profesjonalnej, amatorskiej i dla dzieci. Nie zabraknie też muzyki – tym razem na żywo usłyszymy utwory jazzowe.

Szczegółowy program wydarzenia oraz lista restauracji i wystawców znajdują się na stronie www.kulinarnagdynia.pl oraz Facebooku.

Kiedy?

  • w sobotę, 9 lipca w godz. 12.00-18.00.

Gdzie?

  • ul. Świętojańska – od ul. Żwirki i Wigury do ul. Wybickiego.

Magdalena Śliżewska
UM Gdynia

Acapulco Beach Plaża Suchacz
Poprzedni artykułBohaterski Mariupol uhonorowany w Gdańsku
Następny artykułRusza konkurs na najlepszą pracę dyplomową o Gdyni
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze