„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – takim hasłem promujemy od początku wakacji nasz letni przewodnik turystyczny. Odnosi się on jednak nie tylko do ciekawych miejsc turystycznych. Nasz region słynie również z niezwykłych kulinarnych smaków, o czym przekonaliśmy się śledząc konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Był to jubileuszowy XX finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Finał odbył się w Olsztynie a współorganizatorem konkursu było woj. warmińsko – mazurskie. Ideą konkursu jest promocja regionalnej żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Służy on również do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Pod względem mnogości i różnorodności smaków śmiało możemy powiedzieć, że nazwa Bogaty Region idealnie tu pasuje.
W kategorii na najlepszy produkt regionalny do konkursu przystąpiły 23 produkty. W tym roku jury konkursowe przyznało nagrody w poszczególnych kategoriach:
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
I nagroda – Szynka wiejska Masarnia z tradycją Dreszler s.c., Nowe Miasto Lubawskie
I nagroda – Języczek w uszku – Wędzonki warmińskie, Anna Piotrowicz, Lidzbark Warmiński
I nagroda – Promowanie dań ze ślimaka hodowlanego, Pan Ślimak, Grzegorz Skalmowski, Pasłęk
Wyróżnienia:
• Bekon pruski, Gospodarstwo ekologiczne. Regionalne wędliny z warmińskiej wędzarni, Zbigniew i Małgorzata Piekarscy, Biskupiec
• Helzel, ,,żydówka”, nadziewane szyjki kacze, KGW Hiacynty z Zalesia,
• Kindziuk na bimberku, QRAŚ Wędliny Catering, Robert Kurko, Orzysz
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb:
I nagroda – Sielawa w occie – Restauracja Malta Bunalski Tandyrak s.c., Olsztyn
I nagroda – Szczupak faszerowany, Gościniec Ryński Młyn, Ryn
Wyróżnienie – Kiszona ikra z pstrąga, Kalinówka Wzgórza Dylewskie, Dagmara Gęstwińska
Podkategoria: produkty mleczne:
I nagroda – Ser pełnotłusty Złota Gouda z dziurami, OSM w Olecku
Wyróżnienie – Twarożek oberlandzki, Gospodarstwo Ekologiczne Grzegorz Łaski, Morąg
Podkategoria: miody
I nagroda – Miód wielokwiatowy, Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie, Bisztynek
I nagroda – Miód lipowy, Pasieka Jabłońscy, Łąkorz
Wyróżnienie – Miód wielokwiatowy, Pasieka Wędrowna Jan Pleszkun, Olsztyn
W kategorii: produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe:
Wyróżnienie – ekologiczny ocet cydrowy z linii „Ocet z Olsztynka”, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy, Olsztynek
Podkategoria: produkty zbożowe:
I nagroda – Chleb żytni staropolski, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”, Piekarnia Dźwierzuty
Wyróżnienie – Warmiński patyk” – Bagietka pszenna, BO CHENEK PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA, Olsztyn
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda – Sernik Niebo, Tortolandia Ewa Jończyk, Jonkowo
W kategorii: napoje regionalne
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda – Miód pitny półtorak Nicolaus Copernicus, Almes Sp. z o.o., Nidzica
Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody Perła 2021 produkty:
1) Miód lipowy nektarowo – spadziowy, Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie z Bisztynka
2) Chleb wieloziarnisty, GS „Samopomoc Chłopska”, Piekarnia Dźwierzuty
3) Szynka dylewska dojrzewająca, Kalinówka Wzgórza Dylewskie, Dagmara Gęstwińska
4) Masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur, OSM w Olecku
5) Ocet jabłkowy 6% ekologiczny, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o., Olsztynek
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy i mamy nadzieję, że mieszkańcy naszego regionu w najbliższym czasie skorzystają ze wszystkich wyróżnionych produktów bo na prawdę warto.
Nam jest niezwykle miło, że w naszym Letnim Przewodniku Turystycznym Bogaty Region znalazł się opis Pana Ślimaka czyli Grzegorza Skalmowskiego, który zdobył I nagrodę w kategorii produkty i przetwory mięsne za promowanie dań ze ślimaka hodowlanego. Jak widać w naszym Przewodniku Turystycznym znalazły się smaki na najwyższym poziomie, których zaznać można na Warmii i Mazurach.
Zobacz nasz letni Przewodnik Turystyczny dostępny pod linkiem:
https://bogatyregion.pl/letniprzewodnikturystyczny.pdf
oraz artykuł o daniach ze ślimakach serwowanych przez Pana Ślimaka: