Regionalna Kuchnia

Wielkim atutem Bogatego Regionu są smaki regionalnej kuchni i festiwale kulinarne organizowane latem takie jak święto chleba w Elblągu, festiwal ryb w Mikołajkach czy kartaczy w Gołdapi. Województwo Warmińsko-Mazurskie dołączyło jako pierwsze w Polsce do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego „Warmia Mazury Powiśle“. Celem tego jest promocja regionalnych produktów spożywczych oraz lokalnych potraw. Dołączają do niej producenci żywności i miejscowe lokale, oferujące potrawy i wyroby przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Uzyskują wówczas specjalny certyfikat i logo.

Będąc w Olsztynie zdecydowanie warto się wybrać do „Browar Warmia” i spróbować lokalnego piwa z Browaru „Kormoran”. Warzone tu trunki oparte na regionalnych, starych recepturach według najdawniejszych tradycji. Piwa otrzymały również certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle.

Z piwami innymi niż na sklepowej półce można spotkać się również w Elbląskim Pubie Absztyfikant. Można tam znaleźć zarówno własne piwa z Browaru Absztyfikant, w tym jednoznacznie kojarzące się z miastem piwo Elbląg Zdrój jak i wiele ciekawych piw z całej Polski. Będąc w Elblągu warto odwiedzić również urokliwy Pub z bogatą ofertą gastronomiczną, czyli mieszczący się na Wybrzeżu Gdańskim tuż przy moście wysokim Specjal Pub.

Kuchnia Warmii i Mazur to połączenie smaków kuchni staropolskiej, kresowej i niemieckiej. Dzyndzałki z hreczką, szmurkul, plińce z pomoćką, czy na deser brukowiec mazurski to typowe regionalne dania, które warto wypróbować.

Dzyndziałki z hreczką i skrzeczkami
Nie są to zwykłe pierogi, ich cały sekret tkwi w ich wnętrzu. Farsz z kaszy gryczanej z dodatkiem pokrojonego jajka na twardo, cebulki i wędzonego boczku. Hreczka to gryka, a skrzeczki to popularne skwarki ze słoniny i boczku. Skrzeczki zawierają dodatkowo majeranek i czosnek. Warmiacy lubowali także dzyndzałki w wersji mięsnej, z farszem z wołowiny czy gęsiny lub wędzonej ryby.

Plińce z pomoćką
To chrupiące i miękkie placki ziemniaczane z puszystą masą z twarogu i śmietany. Warmia
i Mazury to region od dawna zasobny w ziemniaki. Ten przepis w domach bywał zarówno wyszukanym obiadem jak i słodkim deserem.

Brukowiec i Sękacz
Nie tylko Toruń ma swoje pierniki. Na Mazurach szczególnie w okresie Bożego Narodzenia na stołach rządzi brukowiec. Różni się on od tradycyjnych pierników. Jego nazwa wzięła się z jego wyglądu gdzie na wierzchnią warstwę składają się ściśle przylegające do siebie, małe kulki przypominające bruk.

Z kolei sękacz to ciasto o niepowtarzanym smaku i kształcie. Składniki to: masło, prawdziwe wiejskie jaja i dobrej jakości mąka. Piecze się go na ogniu, obracając i polewają ciasto, by ostatecznie otrzymać ważące ponad 3 kg ciasto. W przekroju widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstwami spieczonego ciasta, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Nadmiar ciasta spływającego tworzy zastygające sople, które w ostatecznym efekcie naśladują sęki.

Zobacz więcej w naszym Letnim Przewodniku Turystycznym! Dostępny jest w wersji papierowej gazety Bogaty Region kolportowanej w wielu miejscowościach turystycznych na Warmii i Mazurach oraz nad Zalewem i Mierzeją Wiślaną, a także w wersji online na stronie głównej naszego portalu pod adresem www.bogatyregion.pl/letniprzewodnikturystyczny2022.pdf Stale uzupełniamy go o aktualne informacje, najnowsze wydarzenia i atrakcje organizowane przez instytucje kulturalne, samorządy, lokalne firmy i przedsiębiorców, a także polecane miejsca warte zwiedzenia na weekendowy wyjazd lub dłuższy urlop. Gdzie pojechać? Co na weekend we dwoje? A co dla rodziców z dwójką maluchów? Co ciekawego dzieje się na Warmii i Mazurach? A może nad morze?

Acapulco Beach Plaża Suchacz
Poprzedni artykuł78. rocznica Powstania Warszawskiego
Następny artykułTurniej tenisa ziemnego na Kalbarze
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze