Narodowy Fundusz Zdrowia zachęca do profilaktyki

W najnowszej odsłonie Środy z Profilaktyką, cyklu przygotowanego przez Narodowy Fundusz Zdrowia, eksperci informują czym jest stres oksydacyjny i jak można sobie z nim radzić.

Wiele osób wie, że rodniki przyśpieszają procesy starzenia się skóry i odpowiadają za powstawanie zmarszczek. Ale podwyższoną ilością wolnych rodników w organizmi odpowiada także za stres oksydacyjny, który określany jako brak równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Wolne rodniki (inaczej oksydanty) to reaktywne formy tlenu. Powstają jako efekt uboczny wielu reakcji zachodzących w ludzkim organizmie. Uszkadzają zdrowe komórki organizmu.Z kolei antyoksydanty to inaczej przeciwutleniacze. Usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników.

– Typowe objawy stresu oksydacyjnego to: odczuwanie dużego zmęczenia, problemy z koncentracją, bóle głowy, spadek odporności – informują eksperci Narodowego Funduszu Zdrowia i dodają – stres oksydacyjny jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, dyslipidemia i otyłość. Może przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Wolne rodniki powstają szybciej na skutek:

  •  niewłaściwej diety: za dużo wysoko przetworzonej żywności, nasyconych kwasów tłuszczowych, smażonych
  • (również przypalonych) i wędzonych potraw
  •  jedzenia spleśniałych produktów – w tym także pozostałe części owoców lub warzyw po odcięciu spleśniałych kawałków
  •  niskiej aktywności fizycznej lub jej braku … ale także przy zbyt intensywnym wysiku fizycznym
  •  paleniu papierosów i piciu alkoholu
  •  życiu w ciągłym napięciu nerwowym i stresie
  •  zbyt intensywnemu opalaniu się
  •  wdychaniu spalin w powietrzu

Dlatego tak ważna jest codzienna profilaktyka, do której zalicza się:

Odpowiednia dieta, czyli sposób odżywiania się: Dostarczaj antyoksydantów swojemu organizmowi wraz z pożywieniem.
Trzy ważne przeciwutleniacze to: witamin C, witamina E, beta karoten. Jest ich najwięcej w intensywnie kolorowych, świeżych warzywach i owocach, np. zielonych, takich jak szpinak, sałata; czerwonych i pomarańczowych: marchew, papryka, pomidory, pomarańcze, borówki, jagody. Bogatym źródłem przeciwutleniaczy są też buraki.
Do codziennej diety warto włączyć także:  świeże zioła, orzechy i oleje roślinne oraz herbatę: zieloną, białą i żółtą – te gatunki zawierają najwięcej
antyoksydantów.

Aktywność fizyczna:  Dostosuj ją do swojego stanu zdrowia i kondycji. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca (rekomendacje z 2020 r.):

  •  dorośli (18-64 lata): 150–300 minut tygodniowo aktywności o umiarkowanej intensywności
  •  dzieci w wieku powyżej 5 lat i młodzież: średnio 60 minut dziennie aktywności o umiarkowanej lub dużej intensywności aerobowej.
  •  osoby powyżej 65 roku życia, osoby z niepełnosprawnościami lub przewlekle chore: powinny zachować ostrożność i przed podjęciem ćwiczeń skonsultować się z lekarzem

Zdrowie psychiczne: Dbaj o równowagę we wszystkich obszarach życia. Śpij regularnie i odpowiednio długo (minimum 6 godzin). Organizm regeneruje się w fazie snu głębokiego. Między innymi spada wtedy poziom hormonów stresu.

UM Olsztyn

Nauka Jest OK
Poprzedni artykułPolicyjne działania NURD
Następny artykułJarmark św Bartłomieja w Pasłęku
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze