Kolejny sukces Gospodyń z Gminy Zblewo! Tym razem KGW Zblewo zostało laureatem konkursu kulinarnego podczas wojewódzkiego etapu „Festiwalu KGW Polska od kuchni”.

Wojewódzkie eliminacje festiwalu zorganizowano w sobotę 24 lipca w Parszczycach w gminie Krokowa. Podobne imprezy odbyły się lub są już zaplanowane w kolejnych województwach. Impreza jest prestiżowa i wyjątkowa. Jak podkreślają organizatorzy festiwalu, wydarzenie to zostało przygotowane z myślą o tym jak ważne jest, aby idąc z duchem czasu kultywować lokalną tożsamość i pielęgnować tradycje. A Gospodynie wypełniają to przesłanie w sposób wyjątkowy!

W eliminacjach wojewódzkich w Parszczycach wzięło udział Koło Gospodyń Wiejskich ze Zblewa. Panie jak zawsze zadbały o piękne stoisko i już tradycyjnie postawiły na naturalne, zdrowe, swojskie i ekologiczne produkty. Do konkursu kulinarnego zgłosiły „miłosną surówkę z topinamburu i konopi”. Już sama nazwa jest wyjątkowa, a surówka jest równie fantastyczna. I okazała się strzałem w przysłowiową „10”, bo zblewskie Gospodynie zdobyły za nią główną nagrodę w konkursie kulinarnym i 3 tysiące zł nagrody. Serdecznie gratulujemy!

Regina Umerska, przewodnicząca KGW Zblewo cieszy się z tego sukcesu: „Już sam udział w festiwalu był dla nas dużą radością. Bardzo lubimy takie spotkania z innymi kołami. Cieszę się, że mogłyśmy pokazać naszą działalność i dziękuję wszystkim moim Paniom z koła. To nasza wspólna nagroda i nasz wspólny sukces. Jestem też szczęśliwa, iż została doceniona naturalna, zdrowa i ekologiczna kuchnia, bo szczególnie w dzisiejszych czasach warto zwracać uwagę, aby to, co jemy – było po prostu zdrowe. A w czym jeszcze – oprócz naturalnych składników –  tkwi sekret naszej surówki? W tym, że została przyrządzona z serca, z prawdziwą miłością… …” – mówi pani Regina. Jak udało nam się dowiedzieć, na wyjątkowy smak zwycięskiej sałatki wpływa też unikalny ocet z 17 ziół wg receptury pani Reginy oraz wyborny, własnoręcznie przygotowany olej konopny, łuskane nasiona konopi, a także główki świeżej, zielonej konopi i jeszcze kiszone buraczki. Ta sałatka to prawdziwy rarytas!

Teraz przed KGW Zblewo wyjazd do Warszawy, na finał festiwalu, który zaplanowano na 25 września na PGE Narodowy. Trzymajmy kciuki za Kociewianki! A to nie wszystko, co przed naszymi Gospodyniami w najbliższym czasie, bo już w sierpniu wystąpią one w kolejnej Bitwie Kulinarnej, która odbędzie się w naszych kociewskich Wirtach. Przypomnijmy bowiem, iż to właśnie KGW Zblewo wygrało VI Regionalną Bitwę Kulinarną w Tuchomiu (2019) i jako laureat konkursu otrzymało przywilej organizacji kolejnej edycji wydarzenia. A menu, które dało wówczas naszym Gospodyniom zwycięstwo było naprawdę wyjątkowe: karbónada z zasmażaną kapustą, potrawka z kury i legumina. W tym roku będzie z pewnością równie apetycznie!

Gmina Zblewo

Acapulco Beach Plaża Suchacz
Poprzedni artykułJuż w ten piątek koncert na Wyspie Młyńskiej
Następny artykuł9. Pasłęcki Festiwal Organowy – zaproszenie na sobotni koncert…
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze