Modraki, Mazowsze i Pierwsza Dama

To była świetna, sportowa impreza. W słoneczny, niedzielny poranek (20 czerwca) na linii startu „Mistrzostw w Biegach Przełajowych o Puchar Wójta Gminy Zblewo” w Twardym Dole stanęło ponad 100 biegaczy.

MODRAKI W FINALE

Ogólnopolski finał konkursu odbył się w sobotę 19 czerwca w siedzibie Państwowego Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca „Mazowsze” w Otrębusach. Swoją twórczość przedstawiło 16 KGW z całej Polski – reprezentacje wszystkich województw, wybrane przez komisję pod przewodnictwem dr Barbary Fedyszak-Radziejowskiej, Doradcy Prezydenta.

To konkurs naprawdę wyjątkowy! Jak podaje Kancelaria Prezydenta (organizator konkursu), w ramach tego wydarzenia wyłonione zostały bowiem najlepsze w Polsce Koła Gospodyń Wiejskich, których działalność przyczynia się do budowania lokalnych więzi wspólnotowych oraz rozwoju tożsamości regionalnej.

Jesteśmy dumni i szczęśliwi, że zaszczyt reprezentowania Pomorskiego przypadł w udziale naszym kociewskim Gospodyniom z KGW „Modraki” z Borzechowa. A one włożyły wiele pracy, pasji i serca w to, by zaprezentować nasz region jak najpiękniej. I wspaniale im się to udało.

KOCIEWSKIE WESELE

Tematem przewodnim sobotniego finału konkursu były regionalne zwyczaje oraz obrzędy ślubne i weselne. Każdy region przygotował aranżację stołu weselnego oraz przedstawił krótką inscenizacją lokalnych zwyczajów weselnych.

Co pokazały nasze kociewskie „Modraki”? Mówiąc krótko – pokazały Pomorskie i nasze Kociewie z jak najlepszej strony. Stół weselny wzbudzał zachwyt już samą prezentacją, na którą wiele osób od razu zwracało uwagę. Modrakowa zastawa, lawendowe bukieciki i sakiewki, piękne haftowane obrusy i serwety. Prezentacja była imponująca, a jedzenie – wyśmienite! Prawdziwą furorę zrobiły zwłaszcza ruchanki z fjutem, o których mówili tu po prostu wszyscy. Wyśmienita była też potrawka z kurczaka po kociewsku, swojski zylc, gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami czy rosół z lanymi kluskami. Do tego słodkości – pachnąca, przepyszna drożdżowa babka i maleńkie ciasteczka, udekorowane płatkami chabrów i maków. Pośród wszystkich tych pyszności najważniejsze miejsce zajmował bochen chleba z solą. Gospodynie nie tylko pokazały, jak wspaniale potrafią gotować, ale podzieliły się z komisją konkursową również wiedzą i swoją miłością do Kociewia. Opowiadały m.in. o znaczeniu naszych tradycji i wielkim szacunku do nich, a zrobiły to tak wspaniale i żywiołowo, że o Kociewiu i naszym stole weselnym zrobiło się szybko głośno. „Odwiedzali nas i zajadali się naszymi daniami uczestnicy finału z wielu regionów. No a ruchanki z fjutem schodziły jak ciepłe bułeczki! I wszyscy pytali o jedno – co to jest ten fjut? Nie mogli uwierzyć, że to syrop z buraka!” – wspomina Elżbieta Piórkowska, przewodnicząca KGW Modraki.

RUCHANKI Z FJUTEM – TO BYŁ HIT!

Nic więc dziwnego, że komisja konkursowa była zachwycona. Kucharz Prezydenta RP – członek jury – z uznaniem dopytywał nie tylko o słynne ruchanki i fjuta, ale i o biały sos do potrawki. A później na kociewskim weselisku pojawiła się Pierwsza Dama Agata Kornhauser-Duda. Pani Prezydentowa zachwyciła się już pięknym powitaniem Kociewiaków – a powitano ją piosenką o miłości do Kociewia.

„Jesteśmy szczęśliwi, że Pani Prezydentowa powiedziała nam tak wiele ciepłych słów i doceniła naszą pracę i nasze starania. Zauważyła nawet najmniejsze drobiazgi – jak choćby oryginalną zastawę czy polne kwiaty. Bardzo smakowały jej nasze ruchanki z fjutem i potrawka kociewska. Z zaciekawieniem obejrzała naszą skrzynię z wianem i spróbowała swoich sił na burczybasie. Dopytywała o nasze działania, o nasz region. To było przemiłe spotkanie, jesteśmy bardzo szczęśliwe, że mogłyśmy pokazać nasze Kociewie… ” – wspomina Elżbieta Piórkowska. Gospodynie ofiarowały Małżonce Prezydenta bukiet kociewskich, polnych kwiatów i nalewkę z płatków dzikiej róży oraz ciasteczka z płatkami chabrów, którymi Pani Prezydentowa tak się zachwycała.

KOCIEWSKIE CZEPSINY

W drugiej części finału „Modraki” zaprezentowały inscenizację pn. „Czepsiny”. Był i wionek lewandowy, były maszki, były przyśpiewki i tańce, a na koniec na głowie panny młodej pojawił się czepek. Znak, iż to już nie panna, a mężatka!

Po części konkursowej „Modraki” wzięły udział w warsztatach tanecznych poprowadzonych przez zespół Mazowsze, a kulminacyjnym punktem wydarzenia był przepiękny występ orkiestry i chóru Zespołu Pieśni i Tańca Mazowsze.

Modraki wróciły do domu pełne wrażeń. Wszyscy im tu mocno kibicowali i trzymali kciuki, nie kryjąc dumy i radości. „ Dziękujemy wszystkim, którzy nas wspierali i pomogli w przygotowaniu się do finału konkursu. Była to dla nas wielka radość i zaszczyt reprezentować Pomorskie, Kociewie i Gminę Zblewo przed całą Polską. Była to również wspaniała przygoda i lekcja, bo mogliśmy poznać i zobaczyć najpiękniejsze zwyczaje oraz tradycje innych regionów. A spotkanie z Panią Prezydentową i zespołem Mazowsze było wręcz niezapomniane! Dziękuję także moim kochanym „Modrakom” i naszym Przyjaciołom, bo daliśmy z siebie wszystko!” – nie kryje E.Piórkowska.

A we wrześniu reprezentacja Modraków pojedzie do Warszawy na Dożynki Prezydenckie, podczas których zostaną ogłoszone wyniki konkursu i wręczone nagrody.  

Gratulujemy Modrakom i dziękujemy!
Jesteśmy dumni, że nasza Gmina, Kociewie i Pomorskie było tak pięknie i smacznie reprezentowane!

Gmina Zblewo

Poprzedni artykułNagrody Wójt dla najlepszych absolwentów
Następny artykuł10% rabatu dla czytelników Gazety Bogaty Region do Restauracji Vagabondo – Wystarczy wyciąć kupon
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze