Polskich krytyków kulinarnych, tych pierwszoligowych, można zliczyć na palcach obu dłoni. A gdyby liczyć tylko jedną ręką, jeden z palców musiałby wskazać Roberta Makłowicza – pioniera gotowania w telewizji. Najnowszy program cenionego i popularnego smakosza powstał w Gdańsku i Gdyni i zatytułowany jest „Zjadając Trójmiasto”.

Choć Makłowicz nie ma formalnego wykształcenia kulinarnego (studiował prawo i historię), należy do wąskiego grona najbardziej cenionych polskich krytyków kulinarnych i osób pichcących na wizji. Czy gotuje smacznie, nie tak łatwo się przekonać, gdyż nie prowadzi własnej restauracji. Ale w jaki sposób pracuje w kuchni i jak opowiada o jedzeniu, wiedzą chyba wszyscy pasjonaci kulinariów. Robert Makłowicz przez 19 lat prowadził swój program w TVP, a w 2020 roku uruchomił autorski program na YouTube, w którym podróżując, przedstawia kuchnię odwiedzanych krajów i regionów Polski.

Najnowszy, 108. odcinek programu, który miał premierę 28 października b.r., powstał w Trójmieście, jego partnerem jest region Pomorski, a zatytułowany został „Zjadając Trójmiasto”. Jak łatwo się domyślić, autor odwiedza w nim trójmiejskie restauracje i muzea, gdyż jak na historyka przystało Makłowicz wplata w swe kulinarne opowieści solidną, jak jagnięcy udziec porcję informacji o przeszłości. W Gdyni pokazuje Dar Młodzieży i przedstawia m.in. jedzenie uliczne rodem z Alga Street Food.

– Dobre jedzenie to nie tylko eleganckie restauracje specjalizujące się w stylu fine dining. To również jedzenie uliczne. No i dobrzy ludzie koniecznie kazali mi przyjść pod ten adres. Otóż, dwaj bracia – Tobiasz i Łukasz Nowiccy zakochali się w kuchni Dalekiego Wschodu. Najpierw gotowali dla siebie i znajomych, aż w końcu otworzyli lokal o nazwie Alga. I to jest klasyczny street food, głównie koreańsko-japoński, ale ma też malutkie wtręty tajskie – przedstawia koneser gdyńską knajpkę przy ul. Świętojańskiej 13.

Makłowicz testuje w Aldze m.in. okonomiyaki – japońskie fish & chips, gdzie frytki zastępuje smażony makaron ramen.

– Delikatne, słodkawe, bardzo pełne umami w ustach, jak to japońska kuchnia – ocenia krytyk. – Świetne jedzenie.

Zachwalając kulinarny rozwój Trójmiasta Makłowicz odwiedza drugi gdyński lokal – Sumo Ramen przy ul. Abrahama 12 – miejsce powstałe dzięki pasji Arkadiusza Ochockiego, który zanim je otworzył, gotował na jachtach.

Na koniec najnowszego odcinka kulinarnych opowieści Robert Makłowicz trafia do włoskiej restauracji Casa Cubeddu Ristorante Da Domenico w Orłowie przy ul. Spółdzielczej 1, prowadzonej przez Sardyńczyka Domenico Cubeddu, którą ocenia jako jedną z najlepszych włoskich restauracji w całej Polsce.

„Zjadając Trójmiasto” to efekt drugiej kulinarnej wizyty Makłowicza w Gdyni. Pierwszy raz gościł tu w lipcu 2021 roku, kiedy to powstał odcinek programu pt. „Sopot, Gdynia. Miasta z morza”.

Przemysław Kozłowski
UM Gdynia

Nauka Jest OK
Poprzedni artykułW Gdańsku porozmawiają o Wolontariacie Pracowniczym
Następny artykułIronman Gdynia 2023 – rejestracja otwarta
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze