Panie z naszego regionu wystąpią w ogólnopolskim konkursie!

9 maja, Kadyny, zabytkowa stodoła (notabene największa w Europie) porównywalna wielkością z elbląską katedrą, a w niej no właśnie… same gwiazdy! Dosłownie. Jako jedyna Redakcja mieliśmy okazję przyjrzeć się zza kulis postępom prac Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Kamiennika Wielkiego, które tego dnia przygotowywały swoje dania do ogólnopolskiego konkursu „Produkty zbożowe w Tradycji Pokoleń” organizowanego przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. Obok Pań gwiazda z telewizji, a mianowicie szef kuchni Jakub Budnik, który na żywo gotuje w popularnym programie w TVP „Pytanie na Śniadanie”.

Trochę zza kulis z Jakubem Budnikiem i „Kamienniczankami”


9 Maja 2024 roku, zupełnie przypadkowo (jak zawsze) znaleźliśmy się akurat pod drzwiami do największej w Europie zabytkowej stodoły, wielkością porównywalna z katedrą w Elblągu. Piękna drewniana konstrukcja i ceglane mury.

Wymiary tego unikalnego miejsca z 1920 roku to 60m x 30m. Znajduje się na terenie Kadyny Folwark Hotel & Spa i jest widoczna z drogi wojewódzkiej 503. W środku jest równie ciekawie i klimatycznie, stoi w niej kolekcja powozów.

Pytanie jednak brzmi, co tam robił znany na całą Polskę szef kuchni Jakub Budnik, który gotuje na żywo wraz ze swoim bratem bliźniakiem – Michałem, w „Pytaniu na śniadanie”?

Odpowiedź nie była prosta, ponieważ wszyscy byli skupieni, wszędzie pełno kamer, lamp, mikrofonów, ale i produktów zbożowych i jak zauważyliśmy ukradkiem… muszelek.

Rozbudziło to naszą wyobraźnię, nie było wyjścia, trzeba tam wejść i powiedzieć Wam co tam się działo. W roli głównej ujrzeliśmy Koło Gospodyń Wiejskich w Kamienniku Wielkim i prowadzącego przed kamerami, wspomnianego wcześniej szefa kuchni Jakuba Budnika.

Trwa ogólnopolski konkurs „Produkty zbożowe w Tradycji Pokoleń”


W tym dniu nasza redakcja jako jedyna miała możliwość podejrzenia nagrań do filmu kulinarnego, który będzie reprezentował nasz region w ogólnopolskim konkursie.

Koło Gospodyń Wiejskich w Kamienniku Wielkim, jest jednym z 16 Kół Gospodyń Wiejskich w Polsce, ale jedynym z województwa warmińsko-mazurskiego, które zakwalifikowało się do ogólnopolskiego konkursu pod nazwą:

,,Produkty zbożowe ♡ w Tradycji Pokoleń” organizowanego przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi.


Warto dodać, że oprócz przygotowania świetnego menu, Panie musiały pochwalić się znajomością historii wsi i produktów regionalnych oraz ukazania sztuki kulinarnej i wyznaczania nowych trendów w gotowaniu.

Nad wszystkim tradycyjnie czuwała Pani Iwona Wojciechowska Salamon – prezes koła i Pani Bogumiła Kwiecińska – odpowiedzialna za kulinaria, ubrane na czerwono. Panie w firmowych fartuszkach organizatora, dumnie stanęły do zadania. Czuć było skupienie, podniecenie, ale i ekscytację, wszak trzeba było połączyć produkty zbożowe z naszym lokalnym produktem tradycyjnym i wszystko było nagrywane.

Powstanie specjalny film z tego wydarzenia, który będzie reprezentował nasz region w ogólnopolskim konkursie. Wszyscy wspieramy Kamienniczanki!

Nagrania rozpoczęły się około godziny 11:00 i trwały ponad 5 godzin, tyle pracy trwa produkcja przy dobrym filmie, a ten ma tu ogromne znaczenie, ponieważ powstanie nagranie dedykowane na kanale YouTube „Stowarzyszenie Inwestorów Wsi” – organizatora konkursu. @innowatorzywsi

To wszystko dzięki cudownej ekipie, od operatorów kamer, nagłośnieniu, Pani fotograf i wszystkim, którzy tam byli, tego dnia.

Panie gospodynie, zaprezentowały zupę na bazie produktów zbożowych, danie główne i coś na deser.


Szczegóły tego menu, poznacie podczas głosowania na film, który jak zapewnia organizator, już niebawem. Wygra natomiast ten film, to koło Gospodyń Wiejskich, które otrzyma najwięcej odsłon filmu za swój udział, także bądźcie gotowi. Te dania, muszą Was oczarować.

Wszyscy murem za Warmią i Mazurami, to nasze dziewczyny, to one miały odwagę, plan i działanie. Kobiety z charyzmą, które przyciągają jak magnez, najlepszych z naszego regionu, wszak to tutaj spotkały się kultury kulinarne od pokoleń. To Bogaty Region, który łączy tradycję z nowoczesnością.

Chwała za to, że są tacy ludzie i nie boją się odczarowywać stare przepisy Warmii i Mazury, dziewczyny z Kamiennika, „Kamienniczanki”

Co możemy powiedzieć po nagraniach?

Było bardzo dużo emocji, radości ale też i strachu. Cieszymy się jednak, że wzięłyśmy udział w tym cudownym projekcie, że mamy za sobą kolejne doświadczenie, że poznajemy cudownych ludzi, że się rozwijamy i ciągle idziemy do przodu.. 🙂powiedziała Pani Iwona Wojciechowska Salamon, Prezes Koła Gospodyń Wiejskich z Kamiennika Wielkiego.

My również osobiście byliśmy pod wielkim wrażeniem obiektu, to perła Zalewu Wiślanego, to historia, to duch tradycji, który na nas czekał, szeptał, podpowiadał do ucha, czasami powiał nawet chłodem, aby szybko ukoić smakiem.

Tak, ta dostojna przepiękna stodoła oraz nietuzinkowy obiekt jakich mało w Polsce czyli Kadyny Folwark z restauracją Stara Gorzelnia, to punkt kulinarny na mapie Polski, który należy koniecznie odwiedzić.

A poza obiektem tylko korzystać z uroków Zalewu Wiślanego, zanurzyć się w wodzie, pojeździć na koniu, przywitać Alpagi i wieczorem odnaleźć swoje miejsce w pokojowym hotelu, po romantycznej kolacji przy świecach.

Polecamy Kadyny Folwark Hotel & Spa, sami widzicie, to miejsce przyciąga najlepszych.








Poprzedni artykułMarszałek woj. warmińsko-mazurskiego z dobrymi wiadomościami dla Elbląga i okolic. Trafi do nas prawie 52 miliony euro
Następny artykułMecz o życie Stomilu. Czy olsztynianie zgarnąć 3 punkty i pozostaną w walce o utrzymanie?
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze