Rozsmakuj się w różnorodności na Kulinarnej Świętojańskiej

Nadchodzi wydarzenie, na które czekali wszyscy foodies. 29 lipca ul. Świętojańska (na odcinku pomiędzy ul. Wybickiego a ul. Żwirki i Wigury) zamieni się w deptak pełen smaków z całego świata, a to wszystko za sprawą gdyńskich restauratorów. Zapraszamy na VI edycję Kulinarnej Świętojańskiej, największego cyklicznego festiwalu street food w północnej Polsce.

To miejskie plenerowe wydarzenie zainicjowane kilka lat temu z myślą o miłośnikach pysznej kuchni na stałe wpisało się w kalendarz imprez. Kulinarna Świętojańska podkreśla znaczenie kulinarnego rodowodu Gdyni oraz atrakcyjnej i różnorodnej oferty kulinarnej miasta. Festiwal proponuje eksplorację smaków i aromatów kuchni świata oraz najnowszych trendów kulinarnych. Odbędzie się w ostatnią sobotę lipca w godz. 12.00-18.00.

Uczestnicy będą mieli niepowtarzalną okazję, aby poznać doskonałą ofertę gdyńskich lokali w promocyjnych cenach. Tegoroczna edycja „Kulinarnej Świętojańskiej” otwiera się na różnorodność, którą będzie można dostrzec nie tylko w kulinariach, ale też w atrakcjach.
Rąbka tajemnicy swojego warsztatu uchylą też Przemysław Woźny z Searcle Gdynia, Diana Volokhowa z cukierni „Więcej!” i Malika Szyc-Juchnowicz z restauracji „Malika”. Także notesy w dłoń!

Jak na nadmorskie miasto przystało, nie zabraknie też kuchni bogatej w ryby i owoce morza. Pokaz kuchni rybno-morskiej przygotował mistrz kuchni w barwach gdyńskiej firmy Amarel (Delikatesy Gadus), ekspertów od najwyższej jakości ryb, autorskich przetworów morskich oraz oferty seafood
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. W programie, oprócz bogatej oferty stoisk kulinarnych oraz pokazów gotowania na żywo, przewidziano m.in. quizy oraz konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni, kultowy już Bieg Kelnerów w 3 edycjach: profesjonalnej, amatorskiej i dla dzieci.

Dla młodszych uczestników również zapewnimy ciekawe atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment, gdzie będą mogli dowiedzieć się, jaki jest potencjał elektryczny bulwy ziemniaka lub dlaczego ciasto zawierające gluten jest takie pulchne i lekkie.
A ze sceny wybrzmi jazz w wykonaniu bandu Marcin Stefaniak Jazz Trio.

Szczegółowy program wydarzenia oraz lista restauracji i wystawców znajdują się na stronie www.kulinarnagdynia.pl oraz Facebooku.

Karolina Szypelt
UM Gdynia

Poprzedni artykułWystawa grafik Natalii Żuk w Klubie Żak
Następny artykułJuż dziś ruszają XX Dni Fromborka. Zobacz co będzie się działo w Grodzie Kopernika
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze