Święta to oczywiście potrawy, nie zawsze jednak są one tak dietetyczne jakbyśmy tego chcieli. Wiele potraw, które przygotowujemy na święta możemy jednak nieco zmienić, przez co będę one równie albo może i jeszcze bardziej smakowały a jednocześnie będą dużo zdrowsze. Poniżej kilka przykładów.
Pomidorowe flaki z boczniaków
Niby zupa grzybowa, a w smaku, a nawet w wyglądzie bardzo zbliżona do tradycyjnych flaków wołowych, która ma swoich wielu miłośników. Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca i lekko pikantna. Do tego bardzo sycąca!
Składniki na ok. 4 porcje:
- Boczniaki- 1 opakowanie ok. 500g
- Pietruszka- 1 szt
- Seler- 1/2 szt
- Marchewka- 2-3 szt
- Cebula- 1 szt
- Pomidory krojone z puszki- 1 puszka
- Gorąca woda lub bulion warzywny- 2 litry
- Sos sojowy- 2-3 łyżki stołowe
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek- łyżeczka, ostra papryka- łyżeczka, chilli- szczypta, gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki, szczypta soli i cukru
- Olej- 1 łyżka stołowa
Przygotowanie:
Boczniaki pokrój w paski wzdłuż blaszek. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj boczniaki, a następnie wszystkie przyprawy. Podsmaż około 3 min. Kolejno dodaj warzywa (bez pomidorów), całość podsmaż przez kolejne 8-10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie do garnka dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i odrobiną cukru, zwiększ ogień i duś przez 5 minut. Kolejno dodaj gorącej wody lub przygotowany wcześniej bulion warzywny, dopraw całość sosem sojowym i gotuj pod przykryciem przez 10 – 15 minut.
Przepis na świąteczne pierniczki:
Pierniczki last minute polecają się na święta! Znikają w mgnieniu oka! Wersja fit bez lukru lub z pięknymi zdobieniami, które możesz wykorzystać także w świątecznym prezencie.
Składniki:
• Mąka – 3 szklanki
• Jajko – 1 szt
• Kostka masła
• Cukier lub ksylitol/ erytrytol – 1 szklanka
• Śmietana 18% tł – 1 łyżka stołowa
• Cukier wanilinowy – 1 łyżka stołowa
• Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
• Przyprawa korzenna – 3 łyżeczki
• Kakao – 1 łyżka stołowa
• Cynamon – 1 łyżka stołowa
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche produkty i mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobnione masło, śmietanę, jajko i wstępnie mieszamy składniki po czym wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około godzinę czasu. Blat podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na pół, raz jeszcze ugniatamy, rozwałkowujemy i korzystając z foremek przygotowujemy pierniczki. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st na ok. 15 min.
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z żurawiną:
Bardzo aromatyczny za sprawą przypraw, szybko się go przygotowuje (dłużej piecze, jest zdrowy
i sycący. Idealnie komponuje się z sosem jogurtowo-koperkowym czy tatarskim z ogórkiem konserwowym, grzybami i chrzanen)
Składniki:
• Soczewica – 200 gram
• Kasza jaglana – 100 gram
• Olej rzepakowy – 2 łyżki stołowe
• Cebula – 1 szt
• Żurawina suszona – ok. 50g
• Sos sojowy – 3 łyżki stołowe
• Pestki słonecznika – ok. 20g
• liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, cząber, sól, pieprz – doprawić według uznania, choć nie żałować przypraw by pasztet nie wyszedł mdły
Przygotowanie:
Gotujemy soczewicę i kaszę. Cebulę kroimy
w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni dodając listek laurowy i ziele angielskie do czasu, aż cebula się zeszkli, po czym wyjmujemy przyprawy. Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym i resztą przypraw. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.
Do przygotowanej masy dodajemy żurawinę, słonecznik i równomiernie mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia i wyjmujemy z formy.
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta… A Ty wciąż nie masz prezentu dla bliskiej Ci osoby? Podaruj jej coś wyjątkowego – zdrowie, dobre samopoczucie i pewność siebie!
Wykup voucher na pierwsze spotkanie z dietetykiem do Poradni Nasza Dieta i otrzymaj zniżkę -50 zł na dowolny pakiet! Szczegoły na:
https://bogatyregion.pl/pomorskie/warte-przeczytania-pom/2022/12/22/voucher-prezentowy-pod-choinke/