Decyzją zarządu województwa kolejne dwie firmy z regionu – „Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór” i „Wędzonki warmińskie Anna Piotrowicz” dołączyły do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Zarząd podjął też decyzję o przyznaniu 133 dotychczasowym członkom sieci prawa do dalszego korzystania ze znaku towarowego „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ w roku 2021.
Oznaczone znakiem firmowym „Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór” miody są obecne
na rynku od 1990 roku. Początkowo firma oferowała miód wyłącznie z własnych pasiek, których potencjał pozwalał na rozpoczęcie budowania rozpoznawalnej marki miodów. W 1994 roku, Pasieka stała się przedsiębiorstwem, które systematycznie rozszerzało listę współpracujących z nią pszczelarzy z terenu Warmii i Mazur. Wśród dostawców są również członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Produkty firmy „Wędzonki warmińskie Anna Piotrowicz” są wytwarzane w rodzinnym zakładzie na Warmii z mięsa wieprzowego pochodzącego z ubojni, która skupuje i prowadzi ubój trzody chlewnej z hodowli zlokalizowanych w obrębie województwa warmińsko-mazurskiego. Tworząc produkty, właściciele bazują głównie na przepisach zaczerpniętych z książki kucharskiej z 1950 roku.
Więcej informacji o nowych członkach sieci znajduje się na stronie www.warmia.mazury.pl
Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej
i regionalnej żywności. Służyć ma zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności a restauracjami, a także wymianie wiedzy pomiędzy regionami członkowskimi. Ważne jest również promowanie rozwoju żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe. Obecnie w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego zrzeszonych jest 46 regionów z 13 państw europejskich. Województwo warmińsko-mazurskie przystąpiło do Europejskiej Sieci w 2005 roku. Obecnie sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” liczy 135 członków.
Informacje na temat funkcjonowania sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” uzyskać można pod adresem: www.dziedzictwokulinarne.pl oraz na oficjalnym profilu Dziedzictwa Kulinarnego www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP. Lista członków znajduje się także na stronie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarengo www.culinary-heritage.com.