Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi. Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.

Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową:

  • 300 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu

Składniki na krem:

  • 100 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Przygotowanie:

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić.

Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić.

Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

*Masa orzechowa:
W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy.

**Krem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill

Składniki:

  • 115 g masła
  • 180 g brązowego cukru
  • 4 jaja
  • 220 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 g cynamonu
  • 1 g mielonych goździków
  • 275 g wrzącej wody
  • 115 g wędzonych śliwek
  • 115 g rodzynek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.

baner 2
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze