Owoce morza to wciąż dość mało popularny i znany element kuchni w Polsce. Jedni uważają je za smaczne i zdrowe inni mają opór i kojarzą się z mało smacznie. Na szczęście tych pierwszych jest coraz więcej. Owoce morza można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj prezentujemy przepis na na makaron
Co nam potrzeba (4 porcje)
500 g makaronu nitki
150 g kałamarnicy
150 g małży
150 g krewetek
1 cebula
1 cytryna
3 duże pomidory
1 łyżeczka suszonego oregano
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę i topimy w niej masło. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie dodajemy do garnka. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Całość przyprawiamy solą pieprzem liściem laurowym i oregano. Małże myjemy, krewetki jeśli jest taka potrzeba obieramy z pancerzyków. Kałamarnice kroimy na kawałki. Następnie dodać je do warzyw i smażyć przez około 5 minut, aż małże się otworzą a krewetki zrobią różowe. Całość posypać czosnkiem. Dodać makaron wymieszać i odstawić pod przykryciem na parę minut. Gotowe
Smacznego
źródło: allrecipes.pl