Trwa eskalacja działań wojennych w Ukrainie. Do Gdyni trafia coraz więcej osób, które uciekają przed wojną i szukają bezpiecznego schronienia w Polsce. Z myślą o nich w naszym mieście powstał punkt informacyjno-doradczy na Dworcu PKP Gdynia Główna przy placu Konstytucji 1. Funkcjonuje również całodobowa infolinia: +48 723 236 666. Do działań pomocowych dla Ukrainy włączyli się także gdyńscy restauratorzy oraz mieszkańcy.
Na Dworcu PKP Gdynia Główna przy placu Konstytucji 1 działa całodobowy punkt informacyjno-doradczy przeznaczony dla uchodźców z Ukrainy. Powstał on z myślą o osobach, które przyjeżdżają do naszego miasta i mogą czuć się zagubione, potrzebować pomocy, wyżywienia, noclegu lub porady lekarskiej.
Teraz do działań pomocowych dla osób z Ukrainy włączyła się też gdyńska gastronomia. Restauracje i piekarnie przygotowują ciepłe posiłki dla przyjezdnych, które dostarczają do punktu na dworcu. Oprócz zupy można tam zjeść np. kanapkę, naleśniki albo ciasto. Do dyspozycji Ukraińców jest też kawa, herbata i woda.
– Wczoraj poprosiliśmy restauratorów, aby pomogli nam karmić uchodźców, którzy przybywają do punktu recepcyjnego na dworcu. Oczywiście te osoby mają zapewnione ciepłe posiłki w miejscach noclegowych – również śniadania i kolacje – ale bardzo często są naprawdę głodni, kiedy przybywają na dworzec i ważne jest, żeby zanim wypełnią papiery, zaczną się zajmować swoimi paszportami i legalizacją pobytu, mogli szybko coś ciepłego przekąsić. Byliśmy gotowi to kupować, ale okazało się to niepotrzebne, bo serca gdyńskich restauratorów są bardzo duże i już z wyprzedzeniem mamy zadeklarowane takie posiłki – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.
W akcji biorą udział m.in. gdyńskie lokale:
- Białe Wino i Owoce,
- Oficyna Gdynia,
- Falla Gdynia i Umi Ramen,
- Cukiernia Więcej!,
- Lavenda Cafe & Galeria,
- Piekarnia Sezamka,
- Bio Piekarnia Ziarno,
- Vinegre,
- Bollywood Lounge,
- Niewinni Czarodzieje 3.0,
- restauracja My Place w Hotelu My Story Gdynia,
- restauracja w Hotelu Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront,
- Krew i Woda,
- Serio,
- Pyra Bar,
- Sezon Manhattan.
– Wiem, że w akcji uczestniczy kilka restauracji. Po prostu gotujemy ciepłą zupę, zgodnie z harmonogramem. Obecnie jest to dwa razy w tygodniu, około 60 porcji. Przywozimy to wszystko na dworzec do punktu recepcyjnego, a tam harcerze wydają zupę wszystkim osobom, które tego potrzebują – opowiada Mateusz Pawłowski z restauracji Białe wino i Owoce.
Co skłoniło restauratorów, aby dołączyć do pomocy dla osób przyjeżdżających z Ukrainy?
– Wydaje mi się, że to jest chyba oczywiste. Chciałbym myśleć, że gdyby ktokolwiek z nas znalazł się w takiej sytuacji, również uzyskałby pomoc. Także dla mnie pomaganie to podstawa, szczególnie ludziom w tak tragicznej sytuacji jak wojna – dodaje Mateusz Pawłowski.
Od początku trwania wojny na Ukrainie niezwykłą empatią i wielkim sercem wykazują się także gdynianie. Nie zawiedli również w kwestii posiłków. Np. pieką ciasta, które przynoszą na dworzec, a potem pomagają wolontariuszom w wydawaniu jedzenia.
Gdynianie, którzy chcieliby włączyć się do pomocy w kwestii wyżywienia, mogą skontaktować się ze Szlakiem Kulinarnym Centrum Gdynia na Facebooku.
Informator jest dostępny na stronie gdynia.pl w dwóch wersjach językowych. Dzięki temu mogą z niego korzystać wszyscy zainteresowani – nie tylko Ukraińcy, ale i gdynianie, którzy chcieliby pomóc przybyszom. Ponieważ sytuacja jest dynamiczna – informacje zawarte w poradniku są na bieżąco aktualizowane.
Magdalena Śliżewska
fot. Magda Śliżewska