Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie rusza z akcją „Science SOS”. Szansa na wizytę naukowców, specjalistów od żywności m.in. na lekcjach, wykładach, spotkaniach online.
Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Co zrobić jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu? To tylko niektóre pytania, na jakie pomogą znaleźć odpowiedź eksperci z olsztyńskiego instytutu Polskiej Akademii Nauk.
– Badacze przygotowali wykłady online na temat żywności, jej wartości odżywczych i oddziaływania na nasze zdrowie – informuje Iwona Kieda z PAN w Olsztynie. – Chętnie poprowadzą je podczas lekcji, zajęć ze studentami czy w czasie specjalnych wydarzeń, na których będzie mowa o zdrowym odżywianiu.
Podczas akcji „Science SOS” do dyspozycji pozostają m.in. mikrobiologowie, technolodzy żywności, ichtiolog, biotechnolog i specjalista z zakresu biologii molekularnej. Takie spotkania mogą być doskonałą okazją do porozmawiania choćby o mitach, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych albo zależnościach między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń.
Przedsięwzięcie odbywa się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnnualFoodAgenda. Spotkania online z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja. Rezerwacji można dokonać na stronie Instytutu PAN.
UM Olsztyn