Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Decyzją zarządu województwa cztery nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

Łącznie prawo do korzystania ze znaku towarowego „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ ma obecnie 139 podmiotów.

Województwo warmińsko-mazurskie w 2005 roku przystąpiło do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która zrzesza podmioty zaangażowane w produkcję lokalnej, regionalnej żywności. Są wśród nich producenci rolni, przetwórcy żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości produkowanej na małą skalę, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy.

Prawie połowę licencjobiorców stanowią restauratorzy i właściciele innych obiektów gastronomicznych lub hotelarskich, w tym gospodarstwa agroturystyczne.

Drugą część stanowią producenci surowców w rolnictwie, przedsiębiorstwa rybołówstwa/rybactwa i przetwórcy żywności oraz hurtowi i detaliczni sprzedawcy artykułów rolno-spożywczych: pasieki, producenci serów na bazie mleka krowiego lub koziego, wędliniarze, młyny, piekarnie, cukiernicy, gospodarstwa rybackie i przetwórcy ryb, hodowcy owiec, bydła mięsnego lub kur, hodowca ślimaków, gospodarstwa uprawiające ekologiczne warzywa, browar, olejarnia, zielarnia, a także wytwórcy tradycyjnych produktów takich jak sękacz, brukowiec, marcepan królewiecki czy ocet ekologiczny.

Ideą sieci jest łączenie producentów i przetwórców produktów żywnościowych wytwarzanych w sposób rzemieślniczy z sektorem restauracyjnym. W ramach sieci tworzone są powiązania pomiędzy podmiotami, które kultywują tradycje kulinarne regionu, odtwarzają stare receptury i produkują w oparciu o naturalne surowce według zasady „od pola do stołu”.

Od 13 lipca 2021 roku cztery nowe podmioty uzyskały prawo do korzystania ze znaku towarowego „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ i stały się członkami sieci:

– Bo Chenek Piekarnia Rzemieślnicza, ul. Hozjusza 11/23, 11-041 Olsztyn,

– Farma Warmińska, Najdymowo 39, 11-300 Biskupiec,

– TortoLandia, Garzewko 7A, 11-042 Jonkowo,

– Gospodarstwo Ekologiczne Permakultura Skolity, Skolity 30a, 11-008 Świątki.

Więcej informacji na temat nowych członków sieci znajduje się na stronie www.warmia.mazury.pl

Bieżące informacje na temat funkcjonowania sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” uzyskać również można pod adresem: www.dziedzictwokulinarne.pl

Poprzedni artykułOd 23 lipca kolejna odsłona tarczy
Następny artykułMartynas Paliukenas odchodzi z Trefla Sopot
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze