Doskonała okazja, aby na wigilijnym stole pojawiły się niestandardowe potrawy, które zaskoczą współbiesiadników. Bank Żywności w Olsztynie oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN zapraszają na bezpłatne warsztaty online.
Wegetariańska wigilia albo desery ze składników, jakie trudno sobie wyobrazić do wyrobu słodkości? Tego wszystkiego będzie można nauczyć się podczas dwóch kulinarnych warsztatów, jakie odbędą się w tym tygodniu.
– Warsztaty są częścią tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności realizowanych w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda – wyjaśnia Iwona Kieda z olsztyńskiego PAN. – To zadanie, którego celem jest m.in. poprawa nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością.
Każde ze spotkań online potrwa około półtorej godziny:
* 16 grudnia 2020 (środa), godz. 18:00. Dania kuchni wegańskiej na Wigilię (pasztet z selera, niebiańsko puszyste pierogi).
* 19 grudnia 2020 (sobota), godz.10:00. Desery zero waste (sernik z ziemniakami, ciasto z kaszy gryczanej).
Swoją wiedzą z uczestnikami warsztatów dzielić się będzie Maciej Maciejewski. To kucharz, specjalista kuchni „zero waste”, miłośnik eko-produktów i lokalnych dostawców. W swojej kuchni stawia na naturalne produkty, które łączy w niecodzienne smaki.
Aby wziąć udział w wydarzeniu należy się zarejestrować na konkretny warsztat. Można to zrobić na stronie Banku Żywności w Olsztynie.
[zarejestruj się na warsztaty]
UM Olsztyn