W elbląskim browarze pracuje już tylko około 130 osób… produkcja uległa mocno automatyzacji

Wypić piwo – rzecz prosta, ale jak się je tworzy to już tajemnica nieco mniej nam znana. Technologia i proces produkcji piwa poszedł mocno do przodu o czym sobotniego dnia mogli przekonać się Elblążanie, którzy przybyli na Dni Otwarte Browaru w Elblągu. Aktualnie trwa budowa kolejnej hali, która zwiększy moce produkcyjne w zakładzie…

Przez lata browar przeszedł potężną metamorfozę… Kiedyś pracowało tu blisko 1000 osób, teraz zaledwie ok. 130 osób!

Zwiedzając elbląski browar co roku widzimy jak bardzo zmienia się tutaj produkcja a wszystko ulega pełnej automatyzacji. Niegdyś elbląski browar był wielkim pracodawcą, pracowało tu blisko 1000 osób, aktualnie z każdym rokiem pracuje tu mniej osób, aktualnie ok. 130 osób. Nie oznacza to jednak, że piwa produkuje się tutaj mniej. Ba, wręcz przeciwnie. Aktualnie jest budowana kolejna hala produkcyjna, która zwiększy jeszcze bardziej produkcje w elbląskim zakładzie. Wszystko za sprawą automatyzacji, większość zadań realizują maszyny. Zwłaszcza w obecnych czasach, gdy widzimy postępy sztucznej inteligencji możemy powiedzieć, że elbląski zakład jest przykładem jak to maszyny i urządzenia w pełni zastąpiły ludzką pracę i to z pełnym powodzeniem. Czy elbląski browar będzie więc doskonałym przykładem tego w jaką stronę zmierza produkcja na całym świecie by dogonić wymagania globalnej gospodarki światowej?

Wczoraj elblążanie mogli podziwiać jak wszystko prezentuje się od środka. Mimo deszczowej aury chętnych nie brakowało! Podczas zwiedzania każdy z nas małych grupach mógł dowiedzieć się wszystkiego o procesie warzenia piwa, najnowszej technologii, która postępuje z roku na rok, a także poznać historię Browaru w Elblągu, który w całej Polsce cieszy się wielkim szacunkiem. Na koniec odwiedzający otrzymali mały upominek, w tym roku było to m.in. piwo Specjal i nowość na rynku jakim jest energetyczna Warka! ….

Przyszliśmy tutaj wspólnie ze znajomymi co odwiedzili nas spoza Elbląga. Byli pod dużym wrażeniem tego jak aktualnie odbywa się proces produkcji piwa. Oprowadzający nas przewodnik podzielił się bardzo dużą wiedzą, na wiele pytań co mu zadawaliśmy. Z całą pewnością takie Dni Otwarte to świetna inicjatywa, która pozwala pokazać Elbląg od nieco innej strony i jest ciekawą formą spędzania czasu. Szkoda tylko, że tego dnia linie produkcyjne nie chodziły pełną parą jak to było w poprzednich latach– powiedziała nam Pani Marta.

Wielu z nas z nutką żalu i tęsknoty znów przypominało sobie legendarne EB, które wkońcu ujrzeli. Rozwój browaru ,jego nowoczesne technologie to niewątpliwa zaleta. Zresztą jak informował nas oprowadzający proces produkcji piwa w Elblągu należy do najlepszych na świecie. Jednak trzeba przyznać iż Browar w Elblągu to już nie ten sam zakład pracy, który niegdyś tworzył wiele miejsc pracy na lokalnym rynku. Niegdyś zatrudnionych tu było blisko 1 000 pracowników, unowocześnienie procesu technologicznego spowodowało to, że sporo osób straciło swoje miejsce pracy. Czy zakład wróci jeszcze do czasów gdzie będzie pracowało tu więcej osób? Na pewno wielu elblążanom bardzo by na tym zależało…


Browar w Elblągu to już ponad 150 lat tradycji – poznajmy jego historię


Tradycja warzenia piwa w Elblągu i okolicach sięga XIV wieku. W 1309 roku mistrz krzyżacki Zygfryd von Leuchtwangen wydał elbląskim mieszczanom pierwszy przywilej warzenia piwa. Pierwsze bractwo browarników powstało w 1336 roku. Należało do niego 159 rzemieślników piwowarów. Elblążanie swoje prawa do warzenia piwa opierali nie tylko na pierwszym przywileju krzyżackim, lecz w latach późniejszych przede wszystkim na przywilejach Zygmunta Starego z 1526 roku i Zygmunta Augusta z roku 1566.
W Elblągu zawsze istniał dobry klimat dla produkcji i konsumpcji piwa. Do takich właśnie tradycji nawiązano w mieście w XIX wieku, kiedy to w roku 1872 powstało Towarzystwo Akcyjne „Browar Elbląski”, które zakupiło od miasta dworek „Angielski Zdrój”. Po ośmiu latach działalności towarzystwo ogłosiło upadłość. Jego akcje zostały w 1880 roku przejęte przez nowe towarzystwo pod nazwą „Brauerei English Brunnen”, czyli ” Browar Angielski Zdrój” . Ta właśnie nazwa zachowała się do 1945 roku. Towarzystwo podjęło intensywną rozbudowę browaru w Elblągu. W latach 1888 – 1890 wybudowano nową słodownię. Zainstalowano bardzo nowoczesne urządzenia piwowarskie. Produkcja piwa w 1880 roku wynosiła 5 tys. hl , a w 1915 roku wzrosła do 85 tys. hl. Browar „Angielski Zdrój”, produkował wiele gatunków piwa: słodowe-zwyczajne, słodowo-karmelowe, jasne-bawarskie, leżakowe, jasne-białe berlińskie, pilzneńskie-niemieckie, eksportowe ciemne, porter niemiecki i koźlak.
W roku 1900 browar staje się oficjalnym dostawcą piwa na dwór niemieckiego cesarza Wilhelma II.
Po zniszczeniach jakie zaszły w Elblągu podczas II wojny światowej Elbląg zaczął w latach pięćdziesiątych wymiany urządzeń i modernizację browaru, odbudowano elbląską słodownię. Wymieniono dębowe kufy piwne na zbiorniki metalowe – tanki. W roku 1959 podjęto decyzje o rozbudowie słodowni do rocznej produkcji 7000 ton słodu. Inwestycja została zakończona w 1964 roku. Produkowano kilka gatunków piwa mi. Zdrój, Extra, Specjal, Angielski Zdrój, Marcowe, Jasne Pełne. W roku 1975 produkcja browaru wynosiła już 530 tys. hl.

Aktualnie Browar w Elblągu

Rok 1991, to początek kolejnego etapu w kilkusetletniej historii elbląskiego piwowarstwa. 17 kwietnia został podpisany akt notarialny o utworzeniu spółki Elbrewery Company Limited , do której 51 proc. udziałów wniosła firma australijska Brewpole PTY i 49 proc. Zakłady Piwowarskie w Elblągu. 2 maja 1991 roku rozpoczęła działalność Elbrewery Co. Ltd – największa na Wybrzeżu spółka joint-venture. W 1993 roku firma wprowadza na rynek całkowicie nowe piwo – EB Specjal Pils, które od razu zyskało uznanie Klientów i stało się polskim przebojem lat 90-tych, a hasło „Czas na EB”, było najczęściej powtarzanym hasłem dekady. Było to piwo, które stało się legendą naszego regionu w Polsce. Szkoda, że dziś nie jest już tak uznaną marką na rynku.
W listopadzie 1998 roku Urząd Ochrony Konkurencji i konsumenta wyraził zgodnę na połączenie Żywiec S.A. I Brewpole BV (Elbrewery, Warka, Leżajsk). Rok 1998 stal się przełomowym rokiem w historii nie tylko browaru elbląskiego, ale też całej grupy i polskiego sektora browarniczego. Największym akcjonariuszem (50 proc. plus jedna akcja), powstałego przedsiębiorstwa został holenderski koncern HEINEKEN International Beheer B.V.
W lutym roku 2004 przekształcono Elbrewery Company Ltd Sp. Z o.o. w Spółkę Akcyjną, a w listopadzie nastąpiła rejestracja połączenia Grupy Żywiec S.A. Z Elbrewery S.A. W wyniku tego połączenia Grupa Żywiec S.A. stała się następcą prawnym Elbrewery S.A. i jako spółka przejmująca cały majątek Elbrewery S.A. wstąpiła z dniem połączenia we wszystkie prawa i obowiązki Spółki. Nowa obowiązująca do dziś nazwa firmy to: Grupa Żywiec S. A. Browar w Elblągu.

Poprzedni artykułNagrody za gdyński PIT trafiły do zwycięzców już po raz siódmy
Następny artykułPrzed nami pierwszy tydzień wakacji
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze