Borowiki, kurki, pieczarki, podgrzybki – sezon na grzyby w pełni. Są istotnym składnikiem w polskiej kuchni i nieodzownym elementem niektórych tradycyjnych dań, chociażby wigilijnych uszek, zupy grzybowej, czy pierogów z kapustą i grzybami. Do niedawna krążyła opinia, że są bezwartościowe, a jedyną ich zaletą są walory smakowe. A jaka jest prawda? Tego dowiedzą się uczestnicy warsztatów pn. Świat grzybów w kulturze ludowej, które odbędą się w CSE Światowid w Elblągu. Zajęcia są bezpłatne, ale obowiązują zapisy. Zapraszamy.
Już 11 października zapraszamy do Centrum Spotkań Europejskich „Światowid” w Elblągu na bardzo ciekawe warsztaty poświęcone tematyce grzybów i ich właściwości. Warsztaty pn. Świat grzybów w kulturze ludowej prowadzone będą przez Ireneusza Zandera. Początek o 11:30.
Grzyby mają nie tylko ogólnie cenione walory smakowo-zapachowe, ale także charakteryzują się wysoką zawartością niektórych składników odżywczych, szczególnie białka, ryboflawiny i niacyny. Grzyby z uwagi na zawartość substancji biologicznie aktywnych mogą mieć także działanie prozdrowotne. Tych, a także wielu innych ciekawych zagadnień będą dotyczyły warsztaty: Świat grzybów w kulturze ludowej.
Termin:
11.10.2023 r.
11:30 -13:00, pracownia tkacka , bryła C
CSE „Światowid” w Elblągu
Zajęcia są bezpłatne. Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy i więcej informacji: dorota.grabowska@swiatowid.elblag.pl lub pod numerem tel.: 55 611 20 85.
Redakcja Centrum Spotkań Europejskich „Światowid”