Restauracja Garam Masala działa od zeszłego roku w Elblągu. Mieści się w unikalnej kamienicy, obiekt zabytkowy, przy ulicy 3 maja 13. Od pierwszych dni działalności cieszy się niezwykłą popularnością wśród elblążan i turystów. Jeśli w te wakacje masz chwilę czasu i będziesz w Elblągu to obowiązkowo musisz odwiedzić te miejsce. Mieliśmy okazję porozmawiać z właścicielem restauracji Panem Ibrahimem Mirza.
Garam Masala od razu podbiła serca elblążan i turystów. W czym tkwi Wasz sukces?
Przede wszystkim chcielibyśmy bardzo podziękować za ciepłe przyjęcie i pochwały od naszych gości z jakimi spotkaliśmy się od pierwszych dni naszego działania. Bardzo nas to buduje i utwierdza w tym, że zmierzamy w dobrym kierunku. Choć działamy od niedawna zebraliśmy już tysiące pozytywnych opinii w Google za które bardzo dziękujemy. Myślę, że klienci doceniają nas za autentyczność smaków i olbrzymie doświadczenie kucharzy.
Czym wyróżnia się kuchnia indyjska na tle innych kuchni świata. Jakie dania kuchni indyjskiej są najbardziej popularne w Pana kraju?
Kuchnia indyjska zachwyca w wielu zakątkach świata z powodu swoich kolorów i intensywności smaków. W naszym kraju najbardziej popularnymi daniami są Chicken Tikka Masala i Biryani. Te dania dostępne są oczywiście w naszej restauracji.
Czy kucharze w Waszej restauracji pochodzą głównie z Indii?
Jesteśmy autentyczną restauracją indyjską. Właściciel oraz cały nasz zespół pracujący na kuchni zajmujący się przygotowaniem posiłków pochodzą z Indii.
Dlaczego wybraliście Elbląg. Co Pana urzekło w tej kamienicy, by otworzyć właśnie tutaj restaurację?
Wielokrotnie w swoich podróżach przejeżdżałem przez Elbląg. Bardzo podoba mi się to miasto i Wasz region. Elbląg leży blisko Trójmiasta, jest tutaj blisko na Mierzeję i Zalew Wiślany gdzie są przepiękne plaże.
Kamienica w której otworzyłem Restaurację Garam Masala od początku mnie oczarowała. To obiekt zabytkowy, z bogatą historią, do którego od początku byłem przekonany. Chciałem tu stworzyć odpowiedni lokal z duszą i atmosferą inną niż wszędzie. W lecie można spędzić czas nie tylko w środku, ale także w naszym letnim ogródku.
W Waszej restauracji można skorzystać z shishy. To jedno z nielicznych miejsc w regionie gdzie shisha jest dostępna. Czy goście chętnie korzystają z tej oferty? Jakie shishe posiadacie?
Tak, wielu mieszkańców uwielbia nas odwiedzać i próbować shishy. Mamy w swojej ofercie shishe na wodzie, na mleku, z alkoholem, napojem gazowanym, na zimnej wodzie ze świeżymi owocami i miętą.
Co podoba się Panu w Polsce i naszym regionie?
Umiarkowany klimat jaki tu panuje przypadł mi do gustu. Zarówno nasi goście jak i inne osoby jakie spotykam w Elblągu i Polsce to pogodni i otwarci ludzie, z którymi można porozmawiać na wiele tematów.
Garam Masala zaprasza wszystkich do odwiedzenia Restauracji w sezonie wakacyjnym.
Udanych podróży, zwłaszcza tych kulinarnych, życzy cały zespół Garam Masala.
Artykuł pochodzi z najnowszego wydania Gazety Bogaty Region. Chcesz zobaczyć resztę artykułów?
Kliknij i zobacz wersję e-wydania Gazety Bogaty Region