Działo się, tymi słowami najlepiej opisać ostatni weekend w Elblągu. Nie brakowało dobrej muzyki, emocji sportowych oraz wielu innych atrakcji a to wszystko za sprawą Dni Elbląga, którymi to tradycyjnie rozpoczęły się w Elblągu wakacje. Największym zainteresowaniem cieszyły się jak zwykle koncerty. W sobotę na scenie na Wyspie Spichrzów wystąpili Viki Gabor, Natalia Kukulska, T. Love oraz Nowika. W niedzielę z kolei mogliśmy posłuchać Elbląskiej Orkiestry Kameralnej, której w tym roku towarzyszył Tango Attack.
Zanim jednak tysiące elblążan oraz gości zawitało na koncertach nie brakowało między innymi sportowych emocji. W sobotę śmiałkowie próbowali swoich sił w zawodach Hold Fast podczas których należało przejść po linie zawieszonej pomiędzy brzegami rzeki Elbląg na drugą stronę korzystając wyłącznie z siły własnych rąk. Na rzece odbyły się również Otwarte mistrzostwa woj. warmińsko-mazurskiego w kajakarstwie klasycznym oraz w niedzielę Żeglarskie Regaty Dziecięce Między Mostami. Sportowych emocji nie brakowało również przy Agrykola, gdzie w 30 rocznicę powstania drużyny oldboyów Olimpii Elbląg zmierzyli się oni z reprezentacją dziennikarzy polskich. Spotkanie zakończyło się wygraną dziennikarzy 5:1.
Na bulwarze można było również spotkać niecodzienny widok. Pojawiły się sosnowe tratwy, którymi do Elbląga przypłynęli flisacy w ramach I Flisu Kanałem Elbląskim. W bibliotece elbląskiej przy tej okazji odbyła się specjalna konferencja, podczas której można było dowiedzieć się wiele na zawodu flisaka. Nie brakowało również innych atrakcji jak kiermasz Elbląskiego rękodzieła czy Jarmarku zdrowej żywności kolejnej edycji Grafataku.
Bardzo ważne było jednak to, co w wypadku tego typu wydarzeń jest bardzo ważne czyli pogody. Ta dopisała i mieliśmy prawdziwie letnią pogodę, która sprawiła że Dni Elbląga przyciągnęły tłumy elblążan. Ci co nie wzięli udziału w święcie Elbląga mogą żałować i najlepiej już teraz zapisać sobie w kalendarzu kolejną ważną datę. Czyli ostatni weekend wakacji kiedy to odbędzie się Elbląskie Święto Chleba.