Festiwal Pierogów Świata ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami. Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. To miejsce spotkań ze znajomymi i rodziną, gdzie pyszne jedzenie łączy ludzi, a pasjonaci gotowania mają okazję zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.
Można znaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne na co dzień, jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata.
Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu, a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie. Podczas tej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata.
Czym się różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Na przykład Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi, a najpopularniejsze pierogi gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale.
Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie!
Festiwal Pierogów Świata:
https://www.facebook.com/events/936729670352195
Wydarzeniami towarzyszącymi będą Festiwal Smaków Świata i Festiwal Piwa, Wina i Cydru.
Festiwal Pierogów Świata
06-08.05.2022r.
Elbląg, Plac Katedralny
Piątek 15:00-21:00
Sobota 12:00 – 21:00
Niedziela 12:00 – 18:00