W środę 20 listopada o godz. 10.30 w Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskim rozpocznie się konferencja pt. „Produkcja żywności wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – kreowanie marki, nowe rozwiązania, dobre praktyki“.
Celem dwudniowego spotkania producentów i przetwórców żywności, restauratorów oraz przedsiębiorców z regionu będzie m.in. wymiana doświadczeń, informacji o skutecznym marketingu oraz o możliwościach pozyskiwania dofinansowania dla przedsiębiorstw branży spożywczej. Jak również promocja marki województwa, jaką jest sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury“.
Podczas konferencji zostaną przekazane certyfikaty ośmiu nowym członkom sieci w kategoriach: gastronomia, producenci i przetwórcy oraz edukacja. Po przyjęciu nowych podmiotów sieć będzie liczyła 60 członków. Została powołana uchwałą zarządu województwa w 2023 roku do m.in. promocji żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na surowcach pochodzących z województwa warmińsko-mazurskiego. Służy także zachowaniu dziedzictwa kulinarnego regionu, podniesieniu jego atrakcyjności turystycznej, jak również wzmocnieniu konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw. Znak „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury“ został zarejestrowany w Urzędzie Patentowym RP.
Lidzbarska konferencja jest działaniem wpisującym się w realizację strategii „Warmińsko-Mazurskie 2030. Strategia rozwoju społeczno-gospodarczego”, w której żywność wysokiej jakości została wskazana jako inteligentna specjalizacja. Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.
Biuro Prasowe