Szersza oferta sieci dziedzictwa kulinarnego

Decyzją zarządu województwa warmińsko-mazurskiego sześć nowych podmiotów uzyskało członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“.

– Nasi przedsiębiorcy nie poddają się w trudnych warunkach pandemicznych i szukają innowacyjnych rozwiązań na prowadzenie działalności – mówi marszałek Gustaw Marek Brzezin. – Przystąpienie do sieci to atrakcyjna forma dotarcia do kolejnych odbiorców. To nie tylko promocja swojej oferty i całego regionu, ale także zdrowej, tradycyjnej, lokalnej żywności, tak poszukiwanej w dobie szczególnej troski o zdrowie. 

Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego przystąpił do sieci Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w 2004 roku jako pierwszy z polskich regionów. Działalność tej sieci sprawia, że zwiększa się dostępność lokalnych i regionalnych specjalności kulinarnych.

Sklepy, restauracje i inne podmioty opatrzone logo regionalnego „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur oraz Powiśla“ oferują produkty i potrawy, które podtrzymują i rozpowszechniają miejscowe zwyczaje oraz promują tradycyjną kulturę jedzenia.

Obecnie do sieci należy 139członków.

Nowe podmioty w sieci:

  1. Restauracja „Smaki Mazur” (ul. Adama Mickiewicza 11, 11-700 Mrągowo) – menu restauracji „Smaki Mazur” prezentuje smaki dawnych Mazur, a potrawy przygotowywane są według tradycyjnych receptur. Wykorzystywane są tutaj skarby pobliskich lasów i jezior – głównie ryby, dziczyzna i grzyby. Restauracja zaprasza również na pierogi ze szczupaka, zupę grzybową z mazurskich kurek, stynkę, dzyndzałki warmińskie, karmuszkę, kartacze, placki gryczane  w sosie z szyjek rakowych czy roladę z jelenia. Właściciel obiektu jest jednocześnie szefem kuchni, więc samodzielnie dogląda przygotowywanych potraw i używanych do nich składników.
  2. Smażalnia Pluski (ul. Jeziorna 48/1, 11-034 Pluski) – kuchnia oparta jest o potrawy z ryb. Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu, począwszy od zup skończywszy na surówkach czy sosie czosnkowym. Ryby słodkowodne pozyskiwane są od lokalnych firm, a przygotowywane w prosty sposób – na przykład lekko oprószone mąką i smażone na oleju rzepakowym. Podawane są tutaj trzy rodzaje zup rybnych: delikatny rosołek z sandacza z warzywami, aromatyczna zupa z sandacza z pomidorami i świeżą kolendrą oraz flaki z lina. Specjalnością obiektu są gołąbki z sosem koperkowym wykonane z liści młodej kapusty z delikatnym mięsem sandacza, czy lin w sosie śmietanowo-ogórkowym. Podawany jest tu również śledź z Powiśla w śmietanie z jabłkiem, w oleju z cebulką, a także sałatki śledziowe z ziemniakami oraz z buraczkami. Obiekt działa sezonowo.

3.    Pasieka na Wzgórzach Dylewskich-Truszczyński (ul. Żeromskiego 34, 14-260 Lubawa) – jest to pasieka rodzinna przekazywana z pokolenia na pokolenie. Istnienie pasieki na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński sięga lat 50-tych XX wieku. Właściciele obecnie posiadają około 60 pni pszczelich, z czego połowa ma charakter stacjonarny, a druga połowa ma charakter wędrowny w promieniu około 30 km. Pasieka zajmuje się również pozyskiwaniem pyłku i propolisu.

4.    Cukiernia Lodziarnia Olszewscy (ul. Młynarska 2, 13-100 Nidzica) – rodzinna firma, której korzenie sięgają 1954 roku. Założycielem firmy był Antoni Olszewski. Rozpoczął swoją pracę od wypieku bułek drożdżowych. Rok później rozpoczął produkcję pierwszych lodów tradycyjnych w regionie. Opierał swoją produkcję na towarach pochodzących od lokalnych rolników. Jego receptury wykorzystywane są do dziś. Cały asortyment produkowany jest w oparciu o tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wszystkie wypieki drożdżowe produkowane są ręcznie. Według tradycyjnych receptur sporządzane są produkty z ciasta drożdżowego.

5.    Restauracja ORDO na Zamku w Nidzicy (ul. Zamkowa 2, 1-100 Nidzica) – misją restauracji jest podtrzymanie tradycji kulinarnej związanej z miejscem, w którym prowadzi działalność gastronomiczną. Potrawy bazują na starych książkach kucharskich oraz recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Przywoływanie tradycji kulinarnej sprzed wieków ma pokazać gościom, że piękno Mazur można nie tylko zobaczyć, ale można je także poczuć. Jednym z najważniejszych produktów jest ziemniak wyhodowany na polach zlokalizowanych na terenie gminy Nidzica. Producentem tego ziemniaka jest Gospodarstwo Produkcji Rolnej „CENTRALA NASIENNA” Sp. z o.o. Nidzica.

6.    Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie (ul. Polska 18, 12-100 Szczytno) – wszystkie potrawy i wyroby cukiernicze w stołówce szkolnej przygotowane są w sposób tradycyjny z uwzględnieniem wysokiej jakości surowców pochodzących od lokalnych producentów. Szczególną uwagę zwraca się na członków Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Catering oferowany przez stołówkę szkolną spełnia standardy najwyższej sztuki kulinarnej oraz profesjonalnej obsługi świadczonej nie tylko w budynku szkoły, ale również w środowisku lokalnym. Potrawy serwowane w stołówce opierają się na oryginalnych, tradycyjnych recepturach. W menu zawarte są wszystkie smaki Mazur – ziemniaki, grzyby czy też  ryby. Uwzględnia się tu również sezonowość produkcji.

Poprzedni artykułSłużba Więzienna oddaje osocze
Następny artykułWręczenie nagród laureatom konkursu „Żołnierze 4W-MBOT vs. COVID.”
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze