Pięć kolejnych firm uzyskało członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” – taką decyzję podjął zarząd województwa warmińsko-mazurskiego.
Ideą utworzenia sieci i celem jej funkcjonowania jest połączenie produkcji lokalnych surowców rolnych z przetwórstwem i gastronomią, przez co tworzy się rynek na produkty lokalne i regionalne, wytwarzane w tradycyjny sposób.
– Działania te z jednej strony stanowią element ochrony dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, dzięki czemu rynek regionalny może oferować produkty o recepturach wypracowanych według zasady „od pola do stołu”, z drugiej – wpływają na wzrost potencjału gospodarczego regionu i konkurencyjności sektora usług turystycznych – mówi marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin. – Natomiast przedsiębiorcy otrzymują wsparcie i zachętę do kontynuacji regionalnych i lokalnych tradycji kulinarnych.
Po ostatnim, wyjątkowym, bo korespondencyjnym posiedzeniu Zespołu opiniodawczo-doradczego ds. Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle dołączyli: Mleczarnia Rzemieślnicza „Roguska Struga”, PPH Polbet – Zajazd Wiejski Elżbieta Mieczkowska, Gospodarstwo ekologiczne „Moniówka” (w trakcie procedury przyjmowania nastąpiła zmiana nazwy na: Gospodarstwo Rolne Monika Płecha), Rolniczy Handel Detaliczny „Swojska Baba” i Wytwórnia Miodów Pitnych w Nidzicy „Almes” Sp. z o.o., MIODY NIDZICA.
Województwo warmińsko-mazurskie należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2005 roku. Od tego czasu prężnie się rozwija. Obecnie jest jedną z największych sieci w Europie i w Polsce, należy do niej 133 członków.
Aktualna lista przedsiębiorstw i więcej informacji na temat sieci Dziedzictwa Kulinarnego znajduje się pod adresem: www.dziedzictwokulinarne.pl