- Cukinia – choć dla wielu osób warzywo to nie ma zupełnie smaku- zdziwicie się próbując te przepisy! Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym- 100 g surowej cukinii dostarcza tylko ok. 16 kcal, 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów oraz 1 g błonnika. To także dobre źródło witamin i składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, wit. C, K, witaminy z gr. B, beta karoten czy kwas foliowy. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny cukinia jest polecana również osobom z cukrzycą czy insulinoopornością- mówi dietetyk Aleksandra Radomska z poradni Nasza Dieta.
- Dynia – Trudno o bardziej niskokaloryczną, a przy tym sycącą bazę do dań jesiennych jak dynia. Wartość odżywcza-100 g dyni to niecałe 30 kcal i 3g błonnika, a w 90% składa się z wody! Dynia to bogactwo betakarotenu i antyoksydantów, wit. A, C ,E dlatego też wzmocni nasz organizm przed jesiennymi chłodami. Zarówno pestki dyni jak i słodkawy, sycący miąższ to również spore ilości selenu, cynku, żelaza i wapnia! Z pewnością sprawdzi się zarówno do słodkich jak i słonych potraw- podpowiada dietetyk Aleksandra Radomska.
Krem z dyni
Składniki na ok. 4 porcje:
- Dynia, miąższ 400 g
- Marchew 260 g (ok. 4-5 szt)
- Cebula 200 g (ok. 2 szt.)
- Jogurt naturalny typu greckiego 80 g (4 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy 20 g (2 łyżki stołowe)
- Pestki dyni, słonecznika 40 g (ok. 4 łyżek)
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju.
- Dodaj około 500 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku.
- Gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Zupę zmiksuj na gładki krem.
- Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego typu greckiego i podprażonymi pestkami dyni.
Makaron z kurczakiem i dynią
Składniki na 4 porcje:
- 200g filetu z kurczaka ,
- 200g makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
- 500 g dyni (po obraniu i wydrążeniu),
- 150 ml mleka kokosowego,
- Ok. 150-200 ml bulionu
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka curry,
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
- 2-3 łyżki pestek dyni,
Przygotowanie:
- Dynię pokrój w mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i upiecz w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok 10 min (jeśli skórka dyni jest twarda to zdejmij ją dopiero po upieczeniu)
- Filet z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw curry z niewielką ilością oleju i odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Usmaz go na patelni razem z pokrojona w piórka cebulą.
- Kurczaka usmaż na patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą.
- Mleczko kokosowe zblenduj do jednolitej konsystencji, dodaj do podsmażonego kurczaka. Następnie dodaj bulion. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Zredukuj sos do odpowiedniej dla siebie konsystencji. Na koniec dodaj upieczoną dynie i całość delikatnie wymieszaj.
- Makaron ugotuj al dente i polej gotowym sosem. Posyp pestkami dyni.
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur
Składniki na 2 porcje:
- Cukinia 1 szt ok 500g
- Mięso mielone wołowe 200g
- Pieczarka uprawna 8 szt
- Mozzarella 60 g
- Pietruszka liście
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na półmiękko.
- Pieczarki pokrój w kosteczkę i podduś na oliwie oraz podsmaż i dopraw mięso.
- Kaszę wymieszaj z pieczarkami, mięsem i posiekaną pietruszką. Dopraw.
- Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz. Możesz układać warstwowo.
- Zapiecz około 30 minut w 180 stopniach. Po połowie czasu pieczenia posyp startą mozzarellą. Na talerzu posyp szczypiorkiem
Placuszki z cukinii z sosem tzatziki
Składniki na 2 porcje:
- Cukinia 1 szt ok 400-500g
- Marchew 1 szt
- Pieczarki 8 szt
- Pierś z kurczaka 150 g
- Kasza bulgur 50 g
- Mąka pszenna 4 łyżki
- Jaja kurze 2 szt
- Oliwa z oliwek
- Czosnek 1 ząbek
- Pietruszka, liście
- Jogurt naturalny 100g
- Rzodkiewka 2 szt
- Ogórek mały 1 szt
Przygotowanie:
- Marchew oraz cukinię ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Poczekamy aż cuknia puści soki i odsączamy. Warzywa mieszamy z jajkami, mąką, posiekaną pietruszką, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąką, solą i pieprzem.
- Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Marynujemy w łyżce oliwy i przyprawie curry i słodkiej papryce. Podsmażamy. Po ostudzeniu mięsa dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników
- Nakładamy placuszki na rozgrzaną patelnie i smażymy na rumiano z obu stron
Sos tzatziki
Z jogurtu, startego ogórka, rzodkiewki i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
Wielu z nas ma złe doświadczenia lub swoje przekonania, że rozpoczęcie diety to porzucenie wszystkich dotychczasowych posiłków, które lubiliśmy, zastąpienie ich małymi porcjami opartych na samych warzywach i do tego to nieustające uczucie głodu. Coraz więcej osób w Polsce przekonuje się jednak, że współpraca z wyspecjalizowanym dietetykiem to sama przyjemność i poznawanie zupełnie nowych i doskonałych smaków. Nasza Dieta to nie tylko sposób na utratę zbędnych kilogramów, to działanie kompleksowe wpływające na poprawę jakości życia. Korzystając z pomocy dietetyka nauczysz się zdrowo odżywiać co pozwoli Ci utrzymać prawidłową masę ciała przez resztę życia. Dieta nie musi być pełna wyrzeczeń, warto spróbować!