23 września – Pierwszy dzień jesieni. Zadbaj o swoją odporność pełnowartościową dietą!

Co możesz zrobić na własną rękę, by uniknąć w sezonie jesienno-zimowym infekcji? Zadbaj o swoją odporność, czyli pierwszą linię obrony Twojego organizmu przed inwazją bakterii i wirusów, dobierając odpowiednie produkty spożywcze. Dzięki temu nasza dieta obfitować będzie w niezbędne składniki mineralne i witaminy – mówi dietetyk Aleksandra Radomska z Poradni Nasza Dieta.

Najważniejszym posiłkiem rozpoczynającym dzień jest śniadanie. Budzimy się, wstajemy prawą nogą i zaczynamy kolejny dzień. Od tego momentu nasz organizm zaczyna pracować na coraz to większych obrotach, jesteśmy aktywni zarówno psychicznie, jak i fizycznie. Dlatego to właśnie teraz potrzebujemy dostarczyć energii poprzez odpowiednio skomponowane śniadanie. Brak śniadań wpływa często na poczucie zmęczenia, spadku nastroju, koncentracji czy osłabienia przez co nasz organizm może nieskutecznie walczyć z wirusami. Dobrze jest zacząć dzień od ciepłego posiłku- zwłaszcza jesienną porą- podpowiada dietetyk Aleksandra Radomska.

Cynk – jest ważnym składnikiem mineralnym budującym odporność organizmu. Gdy zaczyna go brakować w organizmie mogą pojawiać się częste infekcje i problemy z koncentracją czy pamięcią. Jego bogatym źródłem są pestki dyni, produkty pełnoziarniste jak pieczywo razowe, kasze, brązowy ryż, makaron i płatki owsiane. Cynk znajdziemy także w rybach i owocach morskich.

Selen – jest przeciwutleniaczem, który podnosi skuteczność układu immunologicznego, zwiększając liczbę przeciwciał i hamując namnażanie się bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych. Jego niedobór powoduje ciągle zmęczenie, zwiększa ryzyko przeziębień. Godne polecenia jest spożywanie orzechów, zwłaszcza brazylijskich- które są najbogatszym źródłem selenu, a także ryby i owoce morza.

Witamina D – to z pewnością witaminowy must have i nie jest to chwilowa moda czy kolejny chwyt marketingowy. Polacy generalne mają sezonowe niedobory tej witaminy, nie tylko z uwagi na odporność. Jak wiadomo wpływa na nasze kości, a także zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy chorób autoimmunologicznych. Wpływa pozytywnie na nasz nastrój i skórę, która w końcu produkuje wit. D pod wpływem słońca. Są również produkty spożywcze, które są źródłem wit. D takie jak ryby morskie, jaja, sery dojrzewające, mleko czy wątróbka- które niestety mają jej bardzo małe stężenie. Zjeść 37 jaj dziennie czy wypić 160l mleka nie jest łatwo…dlatego w wyniku małej ekspozycji na słońce warto suplementować wit. D od września do maja lub przez cały rok. Dorośli powinni suplementować ją ok. 800-2000 j.m./dzień w zależności od masy ciała i stężenia w surowicy krwi (poniżej 30 ng/ml traktowane jest jako niedobór).

Witamina A- występuje w dwóch postaciach: retinolu- który znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego- mleku, jajach, podrobach, rybach, A także w formie beta-karotenu, który występuje w produktach roślinnych m.in. żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach, takich jak czerwona papryka, marchew, dynia, brzoskwinia lub suszone morele. Pochodne wit. A wzmacniają układ odpornościowy, dzięki wytwarzaniu większych ilości przeciwciał.

Witamina E- jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zwalcza dzięki temu narastającą ilość wolnych rodników podczas infekcji. Można ją znaleźć w produktach roślinnych, np. oleju rzepakowym, nasionach słonecznika, orzechach. Dobrym jej źródłem jest także masło, jajka lub szprotki.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT znajdziemy w rybach morskich takich jak łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź, olejach roślinnych zwłaszcza w oleju rzepakowym, lnianym czy sezamowym spożywanym na zimno np. w postaci dressingu do sałatek. Niedobór NNKT skutkuje zmniejszeniem odporności organizmu i zwiększoną podatnością na infekcje.

Probiotyki- Regularne spożywanie produktów probiotycznych zawierających żywe szczepy prozdrowotnych bakterii wzmacnia florę bakteryjną jelit wspomagając szybką regenerację organizmu w czasie walki z chorobą. Najlepiej jeśli preparaty apteczne będą zawierały także prebiotyki, czyli substancje sprzyjające rozwojowi bakterii w układzie pokarmowym. -podpowiada dietetyk Aleksandra Radomska. Do naturalnych produktów probiotycznych zaliczamy m.in.: przetwory mleczne- dobrej jakości kefiry, maślanki i jogurty, a także kiszonki- kapusta czy ogórki.

Zadbaj o swoją odporność pełnowartościową dietą!

Nasza Dieta to nie tylko sposób na utratę zbędnych kilogramów, to działanie kompleksowe wpływające na poprawę jakości życia. Korzystając z pomocy dietetyka nauczysz się zdrowo odżywiać, co pozwoli Ci utrzymać prawidłową masę ciała przez resztę życia. Zachęcam do kontaktu drogą mailową, telefoniczną czy przez facebooka i skorzystania z promocji na koniec lata – TYDZIEŃ JADŁOSPISU GRATIS przy zakupie dowolnego planu dietetycznego w Poradni Nasza Dieta! Oferta ważna do końca września!

Nasza Dieta- Twój sukces!

plakat
Poprzedni artykułW Elblągu odbyła się akcja „Nie śmiecimy – sprzątamy – zmieniamy!”
Następny artykułLewica gwarantuje udział w podziale dóbr każdemu bez względu na wiek, płeć, wykształcenie, czy światopogląd
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze