Cukinia – choć dla wielu osób warzywo to nie ma zupełnie smaku-zdziwicie się próbując te przepisy! Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym- 100 g surowej cukinii dostarcza tylko ok. 16 kcal, 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów oraz 1 g błonnika. To także dobre źródło witamin i składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, wit. C, K, witaminy z gr. B, beta karoten czy kwas foliowy. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny cukinia jest polecana również osobom z cukrzycą czy insulinoopornością – mówi dietetyk Aleksandra Radomska z poradni Nasza Dieta.
Dynia- Trudno o bardziej niskokaloryczną, a przy tym sycącą bazę do dań jesiennych jak dynia. Wartość odżywcza-100 g dyni to niecałe 30 kcal i 3g błonnika, a w 90% składa się z wody! Dynia to bogactwo betakarotenu i antyoksydantów, wit. A, C, E, dlatego też wzmocni nasz organizm przed jesiennymi chłodami. Zarówno pestki dyni, jak i słodkawy, sycący miąższ to również spore ilości selenu, cynku, żelaza i wapnia! Z pewnością sprawdzi się zarówno do słodkich, jak i słonych potraw- podpowiada dietetyk Aleksandra Radomska.
Krem z dyni przepis na ok. 4 porcje:
Składniki:
• Dynia, miąższ 400 g
• Marchew 260 g (ok. 4-5 szt)
• Cebula 200 g (ok. 2 szt.)
• Jogurt naturalny typu greckiego 80 g (4 łyżki stołowe)
• Olej rzepakowy 20 g (2 łyżki stołowe)
• Pestki dyni, słonecznika 40 g (ok. 4 łyżek)
Przygotowanie:
1. Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju.
2. Dodaj około 500 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku.
3. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
4. Zupę zmiksuj na gładki krem.
5. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego typu greckiego i podprażonymi pestkami dyni.
Makaron z kurczakiem i dynią
Składniki na 4 porcje:
• 200g filetu z kurczaka ,
• 200g makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
• 500 g dyni (po obraniu i wydrążeniu),
• 150 ml mleka kokosowego,
• Ok. 150-200 ml bulionu
• 1 łyżka oleju,
• 1 łyżeczka curry,
• sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
• 2-3 łyżki pestek dyni,
Przygotowanie:
1. Dynię pokrój w mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i upiecz w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok 10 min (jeśli skórka dyni jest twarda to zdejmij ją dopiero po upieczeniu)
2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw curry z niewielką ilością oleju i odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Usmaz go na patelni razem z pokrojona w piórka cebulą.
3. Kurczaka usmaż na patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą.
4. Mleczko kokosowe zblenduj do jednolitej konsystencji, dodaj do podsmażonego kurczaka. Następnie dodaj bulion. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Zredukuj sos do odpowiedniej dla siebie konsystencji. Na koniec dodaj upieczoną dynie i całość delikatnie wymieszaj.
4. Makaron ugotuj al dente i polej gotowym sosem. Posyp pestkami dyni.
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur
Składniki na 2 porcje:
• Cukinia 1 szt ok 500g
• Mięso mielone wołowe 200g
• Pieczarka uprawna 8 szt
• Mozzarella 60 g
• Pietruszka liście
• Oliwa z oliwek 1 łyżka
• szczypiorek
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotuj na półmiękko.
2. Pieczarki pokrój w kosteczkę i podduś na oliwie oraz podsmaż i dopraw mięso.
3. Kaszę wymieszaj z pieczarkami, mięsem i posiekaną pietruszką. Dopraw.
4. Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz. Możesz układać warstwowo.
5. Zapiecz około 30 minut w 180 stopniach. Po połowie czasu pieczenia posyp startą mozzarellą. Na 1. talerzu posyp szczypiorkiem
Placuszki z cukinii z sosem tzatziki
Składniki na 2 porcje:
• Cukinia 1 szt ok 400-500g
• Marchew 1 szt
• Pieczarki 8 szt
• Pierś z kurczaka 150 g
• Kasza bulgur 50 g
• Mąka pszenna 4 łyżki
• Jaja kurze 2 szt
• Oliwa z oliwek
• Czosnek 1 ząbek
• Pietruszka, liście
• Jogurt naturalny 100g
• Rzodkiewka 2 szt
• Ogórek mały 1 szt
Przygotowanie:
1.Marchew oraz cukinię ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Poczekamy aż cuknia puści soki i odsączamy. Warzywa mieszamy z jajkami, mąką, posiekaną pietruszką, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąką, solą i pieprzem.
2. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Marynujemy w łyżce oliwy i przyprawie curry i słodkiej papryce. Podsmażamy. Po ostudzeniu mięsa dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników
3. Nakładamy placuszki na rozgrzaną patelnie i smażymy na rumiano z obu stron
Sos tzatziki:
Z jogurtu, startego ogórka, rzodkiewki i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
Wielu z nas ma złe doświadczenia lub swoje przekonania, że rozpoczęcie diety to porzucenie wszystkich dotychczasowych posiłków, które lubiliśmy, zastąpienie ich małymi porcjami opartych na samych warzywach i do tego to nieustające uczucie głodu. Coraz więcej osób w Polsce przekonuje się jednak, że współpraca z wyspecjalizowanym dietetykiem to sama przyjemność i poznawanie zupełnie nowych i doskonałych smaków. Nasza Dieta to nie tylko sposób na utratę zbędnych kilogramów, to działanie kompleksowe wpływające na poprawę jakości życia. Korzystając z pomocy dietetyka nauczysz się zdrowo odżywiać co pozwoli Ci utrzymać prawidłową masę ciała przez resztę życia.Dieta nie musi być pełna wyrzeczeń, warto spróbować!
Aleksandra Radomska – Dietetyk
Poradnia dietetyczna „Nasza dieta”
Olsztyn ul. Dąbrowszczaków 39 pok. 303
Elbląg ul. Łowicka 15 (wejście od ul. Ogólnej)
kontakt@nasza-dieta.pl
+48 662 972 682
Więcej informacji znajdziesz na:
www.nasza-dieta.pl
facebook.com/naszadieta/
instagram.com/naszadieta/