Jaki potrawa bądź smakołyk charakterystyczny jest dla naszego regionu? Odpowiedzi na to pytanie po raz kolejny poszukają jurorzy konkursu Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Właśnie rozpoczął się nabór kulinarnych propozycji do plebiscytu. Zgłoszenia nadsyłać można do 10 sierpnia.

W konkursie udział wziąć mogą m.in. producenci żywności, gospodarstwa rolne, koła gospodyń wiejskich czy szkoły gastronomiczne. Warunkiem jest, by uczestnicy prowadzili swoją działalność w zakresie produkcji żywności na terenie województwa pomorskiego.

– Chcemy promować produkty żywnościowe specyficzne dla naszego regionu, wytwarzane z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców, a zarazem budować markę kulinarną regionu – tłumaczy Józef Sarnowski, wicemarszałek województwa pomorskiego.

Zgłaszane przysmaki klasyfikowane będą w jednej z pięciu kategorii. W każdej przyznany zostanie Bursztynowy Laur, czyli główna nagroda plebiscytu. O wyróżnienie powalczą:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przetwory mięsne, z ryb, mleczne i miody,
  • produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory owocowe, warzywne i z grzybami,
  • produkty zbożowe i cukiernicze,
  • napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
  • inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.

W każdej kategorii uczestnik może zgłosić maksymalnie 5 produktów. Plebiscyt jest dwuetapowy. W pierwszym jury wybierze spośród spośród zgłoszonych produktów maksymalnie 30 produktów, które otrzymają nominacje do drugiego etapu. Następnie wybrani zostaną laureaci w każdej z pięciu powyższych kategorii.

Zdobywców Bursztynowego Lauru poznamy podczas wielkiego finału konkursu. Uroczystość zaplanowano na koniec wakacji – 30 sierpnia 2022 roku. Laureaci oprócz statuetki Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego otrzymają nagrodę finansową w wysokości 1000 zł. Finaliści otrzymają 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany i zaprezentowany w drugim etapie.

Co więcej, produkty zgłoszone do konkursu, mają szansę na nominację w ogólnopolskim plebiscycie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Jak można wziąć udział w konkursie? Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, a następnie:

LUB

  • wysłać pocztą tradycyjną na adres korespondencyjny:

    Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
    Departament Środowiska i Rolnictwa
    ul. Okopowa 21/27, 80-810 Gdańsk
    z dopiskiem „Konkurs kulinarny”;

LUB

  • złożyć osobiście w siedzibie Departamentu Środowiska i Rolnictwa UMWP (ul. Augustyńskiego 2, Gdańsk, I piętro, sekretariat – pokój nr 100).

Termin na przesłanie zgłoszenia upływa 10 sierpnia 2022 roku. Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.pomorskie.eu.

Paweł Kukla
fot. Michał Puszczewicz
UM Gdynia

Nauka Jest OK
Poprzedni artykułFestiwale filmowe z Trójmiasta łączą siły
Następny artykułLetnia Mała Akademia Filmowa
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze