Jaki potrawa bądź smakołyk charakterystyczny jest dla naszego regionu? Odpowiedzi na to pytanie po raz kolejny poszukają jurorzy konkursu Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Właśnie rozpoczął się nabór kulinarnych propozycji do plebiscytu. Zgłoszenia nadsyłać można do 10 sierpnia.
W konkursie udział wziąć mogą m.in. producenci żywności, gospodarstwa rolne, koła gospodyń wiejskich czy szkoły gastronomiczne. Warunkiem jest, by uczestnicy prowadzili swoją działalność w zakresie produkcji żywności na terenie województwa pomorskiego.
– Chcemy promować produkty żywnościowe specyficzne dla naszego regionu, wytwarzane z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców, a zarazem budować markę kulinarną regionu – tłumaczy Józef Sarnowski, wicemarszałek województwa pomorskiego.
Zgłaszane przysmaki klasyfikowane będą w jednej z pięciu kategorii. W każdej przyznany zostanie Bursztynowy Laur, czyli główna nagroda plebiscytu. O wyróżnienie powalczą:
- produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przetwory mięsne, z ryb, mleczne i miody,
- produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory owocowe, warzywne i z grzybami,
- produkty zbożowe i cukiernicze,
- napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
- inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.
W każdej kategorii uczestnik może zgłosić maksymalnie 5 produktów. Plebiscyt jest dwuetapowy. W pierwszym jury wybierze spośród spośród zgłoszonych produktów maksymalnie 30 produktów, które otrzymają nominacje do drugiego etapu. Następnie wybrani zostaną laureaci w każdej z pięciu powyższych kategorii.
Zdobywców Bursztynowego Lauru poznamy podczas wielkiego finału konkursu. Uroczystość zaplanowano na koniec wakacji – 30 sierpnia 2022 roku. Laureaci oprócz statuetki Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego otrzymają nagrodę finansową w wysokości 1000 zł. Finaliści otrzymają 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany i zaprezentowany w drugim etapie.
Co więcej, produkty zgłoszone do konkursu, mają szansę na nominację w ogólnopolskim plebiscycie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Jak można wziąć udział w konkursie? Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, a następnie:
- wysłać jego pocztą elektroniczną na adres e-mail: dros@pomorskie.eu.
LUB
- wysłać pocztą tradycyjną na adres korespondencyjny:
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
Departament Środowiska i Rolnictwa
ul. Okopowa 21/27, 80-810 Gdańsk
z dopiskiem „Konkurs kulinarny”;
LUB
- złożyć osobiście w siedzibie Departamentu Środowiska i Rolnictwa UMWP (ul. Augustyńskiego 2, Gdańsk, I piętro, sekretariat – pokój nr 100).
Termin na przesłanie zgłoszenia upływa 10 sierpnia 2022 roku. Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.pomorskie.eu.
Paweł Kukla
fot. Michał Puszczewicz
UM Gdynia