16 października przypada Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji gdyński samorząd ma przyjemność zaprosić Państwa do wspólnego świętowania już w najbliższą sobotę! Przygotowano dla mieszkańców atrakcyjne wydarzenia promujące zdrowy styl życia i prawidłowe odżywianie.
Znacie z pewnością zapach, który koi i przywodzi na myśl jedne z przyjemniejszych momentów wczesnego poranka… Oczywiście, to zapach świeżo wypieczonego chleba, którego wypiekiem zajmują się ciężko pracujący w nocy piekarze, kiedy większość z nas jeszcze smacznie śpi. Przeciętny Polak zjada prawie 3 kilogramy chleba miesięcznie! Chleb jest swego rodzaju dziedzictwem kulturowym i jednym z podstawowych elementów codziennego jadłospisu nie tylko w Polsce. Zgodnie z wytycznymi Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej produkty zbożowe, w tym pieczywo, powinny zajmować 25% naszego dziennego jadłospisu.
Aby w prawidłowy sposób przechowywać te produkty spożywczy, każdy piekarz poleciłby trzymanie pieczywa zawiniętego w pergamin czy też w woreczku z naturalnego materiału (np. lnu). Takie zawiniątko schowane do popularnego drewnianego lub stalowego chlebaka dłużej zachowa świeżość wypieku.
– Gdyński samorząd przykłada dużą wagę do promowania świadomości zdrowotnej i prawidłowego odżywiania. Dlatego też chcemy zwrócić uwagę naszych mieszkańców na wybór dobrego jakościowo pieczywa oraz na sposób jego przechowywania. Już 16 października w wybranych piekarniach wraz z zakupionym pieczywem otrzymacie Państwo prezent od miasta – lniany woreczek do przechowywania chleba i bułek. Tego dnia zapraszamy również do Gdynia InfoBox, gdzie odbędą się wydarzenia towarzyszące – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent ds. jakości życia.
W ramach obchodów Święta Chleba zorganizowano Warsztaty Chlebowe. Dowiemy się na nich dlaczego warto piec chleb na zakwasie i jak taki zakwas przygotować. To nie będą zajęcia teoretyczne! Każdy z uczestników weźmie… zakwas w swoje ręce! Podczas warsztatów (około 1-1,5h) wspólnie przygotujemy zakwas, a każdy z uczestników zabierze do domu słoik zakwasu oraz mąkę potrzebną na dokarmiania go przez kolejne dni wraz z instrukcją jak upiec chlebek w domu. Zapraszamy całe rodziny wraz z dziećmi.
Warsztaty poprowadzi Monika Adameczek – psychodietetyk, promotor zdrowia, trener metody EFT. Zaciekawiona Ajurwedą i jej relaksacyjnymi metodami pracy z ciałem. Na co dzień prowadzi pracownię psychodietetyki Śmiech w kuchni, warsztaty z roślinami, tłoczeniem olejów, gotowaniem i pieczeniem chleba. Przekonana, że wiele można zmienić stosując metodę małych kroków i prostych rozwiązań, szczególnie w aspekcie uwalniania emocji i redukcji stresu. W wolnych chwilach fotografuje owoce i warzywa. Autorka audycji „Śmiech w kuchni – o jedzeniu i emocjach” w Gdynia Radio.
Warsztaty odbędą się 16 października 2021 w gdyńskim InfoBoxie w trzech grupach (godz. 11.00, 13.00 oraz 15.00). Zgłoszenia należy przesyłać na adres mailowy: sekretariat@gcz.gdynia.pl do 14 października 2021 (decyduje kolejność zgłoszeń). W zgłoszeniu prosimy o podanie imienia i nazwiska, wybraną godzinę warsztatów oraz informacji o obecności dziecka.
W sobotę w gdyńskim InfoBoxie o godz. 15.00 odbędzie się również uroczyste wręczenie nagród dla zwycięzców konkursu „Zdrowie na kanapce”. Będzie można również od godz. 11.00 skosztować przepysznych past kanapkowych oraz wykonać analizę składu ciała z dietetykiem. Dodatkowo w godzinach 11.00-16.00 gdynianie będą mogli skorzystać z pomiarów glukozy, cholesterolu i ciśnienia oraz wykonać analizę składu ciała z dietetykiem.
Serdecznie zapraszamy do wspólnego świętowania, świadomego wybierania dobrego pieczywa i wyrażenia symbolicznego „dziękuję” dla pracy, którą piekarze dla nas wykonują. Pamiętajmy, że dbają o to, abyśmy mogli cieszyć się dobrym smakiem, zdrowiem i energią płynącą z dobrego chleba!
Sylwia Szumielewicz – Tobiasz
UM Gdynia