Zmiany w żywieniu gdyńskich uczniów – początek pilotażu

Posiłek przygotowany zgodnie z wytycznymi dla indywidualnej diety, wegetariański, wegański, wybrany spośród listy dostępnych dań przez rodzica za pomocą aplikacji mobilnej? To realna wizja niedalekiej przyszłości w zakresie żywienia w gdyńskich szkołach. To także planowane, skuteczne i konsekwentne przeciwdziałanie skutkom otyłości i nadwagi.

– Jakość i długość życia mieszkańców Gdyni są priorytetem dla działań podejmowanych przez gdyński samorząd. O zdrowie dzieci i młodzieży dbamy, prowadząc działania w różnych obszarach życia. W Gdyni realizowane są programy polityki zdrowotnej, m.in. leczenia nadwagi i otyłości. Organizowane są także szczepienia ochronne dla dziewczynek w wieku 13-14 lat przeciwko zakażeniu wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV) oraz program mający na celu popularyzację sportu i aktywności fizycznej – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia – Wszystkie te działania mają na celu wzmocnienie potencjału zdrowotnego dzieci i młodzieży. Przeprowadzone w ostatnich latach badania wśród uczniów gdyńskich szkół potwierdzają niekorzystne statystyki otyłości w populacji dzieci i młodzieży w Polsce. Chcemy to zmienić i na pewno zrobimy to skutecznie. Specjaliści alarmują o pilnej konieczności rozwiązań w tym obszarze. Dlatego też podjęliśmy decyzję o wdrożeniu innowacyjnego w skali całego kraju projektu nowego sposobu żywienia gdyńskich uczniów.

W najbliższym czasie Gdynia przeprowadzi szereg badań i analizę jakości oraz organizacji żywienia zbiorowego w gdyńskich szkołach. Część prac została już wykonana, teraz we współpracy z dietetykami zaproponowane zostaną zmiany w żywieniu młodych gdynian oraz konkretny program zmian. Celem tych działań jest edukacja żywieniowa oraz zwiększenie świadomości gdyńskich dzieci i ich rodziców. Powstanie także nowy system elektroniczny z opcją wyboru posiłków. Każdy z rodziców będzie mógł wybrać dla swojego dziecka zdrowy i zbilansowany posiłek, odpowiedni do zaproponowanej diety. Będzie to dobra opcja również dla dzieci zmagających się z cukrzycą, alergików i mających nietolerancje pokarmowe, jak i wegetarian.

Dodajmy, że żywienie zbiorowe w gdyńskich placówkach samorządowych obejmuje 554 dzieci w żłobkach, 6 tysięcy w przedszkolach oraz 10 600 uczniów szkół podstawowych.

Przypomnijmy, że badania Gdyńskiego Centrum Zdrowia wykazały, że niemal co piąty testowany 9-latek w naszym mieście zmaga się z nadwagą, a co trzeci wykazuje słabą lub bardzo słabą wydolność fizyczną. Ten stan przekłada się na nieprawidłowe ciśnienie tętnicze czy wady postawy, które wykryto już u przeszło połowy uczniów. Również Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje: polskie dzieci tyją najszybciej w Europie! Przyczyny znane są od lat: zbyt „słodki” jadłospis, sport uprawiany głównie przed ekranem komputera czy telewizora oraz masowa produkcja zwolnień z lekcji wychowania fizycznego. Dietetycy nie mają wątpliwości, że każdy dodatkowy kilogram w dzieciństwie, to większe ryzyko otyłości i innych chorób w dorosłym życiu.

Aby tego uniknąć, niezbędne są zdecydowane działania, które przekonają najmłodszych oraz ich rodziców do tego, że na walkę o zdrowie nigdy nie jest za późno. Samorząd Gdyni wychodząc naprzeciw potrzebom w 2018 roku rozpoczął realizację kompleksowego i interdyscyplinarnego programu polityki zdrowotnej pn.: „Program polityki zdrowotnej w zakresie profilaktyki i leczenia nadwagi i otyłości w populacji młodzieży w Gminie Miasta Gdyni”. Program ten uzyskał pozytywną opinię Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji, a w 2020 roku został nagrodzony w ogólnopolskim konkursie „Zdrowy Samorząd” w kategorii „Zdrowa Gmina”. Obecnie trwa jego kolejna edycja.

W Gdyni mamy także programy profilaktyczne m.in. „Gdyńskie poruszenie” i „Wgraj się”, które uczą prawidłowych nawyków żywieniowych oraz zachęcają młodzież do aktywności fizycznej. Teraz czas na wdrożenie tych zasad w gdyńskich szkołach podstawowych.

Najbliższe działania będą dotyczyły prac projektowych, mających na celu przygotowanie nowego sposobu organizacji żywienia, a ich koszt wyniesie 200 tys. zł.

Sylwia Szumielewicz-Tobiasz
fot. Magdalena Bardowska
UM Gdynia

Poprzedni artykułUmowa na remont muru oporowego przy ul Zamkowej podpisana
Następny artykułPróbę ucieczki zakończył w policyjnym areszcie
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze