Wyjątkowy food truck przy Zawiszy Czarnego w Gdyni

„Dobre miejsce” – także dosłownie – pojawiło się w centrum Gdyni. Przy ul. Zawiszy Czarnego od 10 kwietnia parkuje noszący tę nazwę wyjątkowy food truck, który daje zatrudnienie osobom wykluczonym społecznie. To projekt spółdzielni socjalnej Stowarzyszenia Świętego Mikołaja Biskupa, która już wcześniej postawiła mobilną kuchnię w Chyloni.

Dostrzegli potencjał u tych, którzy borykali się z wykluczeniem społecznym i dali im szansę na zatrudnienie oraz wyjście na prostą. To „Dobre Miejsce”, czyli food truck założony przez podopiecznych parafialnego Stowarzyszenia Świętego Mikołaja Biskupa w Chyloni.

Wcześniej świeżo przygotowana żywność była serwowana z ciężarówki zaparkowanej właśnie w pobliżu parafii, a teraz – już od minionego weekendu – wyjątkowy wóz działa w nowym miejscu przy ul. Zawiszy Czarnego.

Food trucka zakupiła spółdzielnia socjalna, którą powołało wspomniane stowarzyszenie, a prowadzą go jego podopieczni – osoby wykluczone społecznie. To skuteczny sposób na ich aktywizację zawodową i reintegrację. Ekipa serwująca specjały z samochodu przezwycięża dzięki temu swoje trudności i wychodzi na życiową prostą.

Podmioty ekonomii społecznej dają zatrudnienie przede wszystkim tym, którzy potrzebują szczególnego wsparcia. „Dobre Miejsce” łączy modne food trucki z piękną ideą, która pozwala jednocześnie poczuć się ważnym ogniwem lokalnej społeczności. Podstawowym celem działalności spółdzielni jest właśnie przywracanie podopiecznym nadziei, poczucia godności, pragnienia dobra, miłości i rozwoju. Praca w społecznym food trucku wzmacnia ich poczucie własnej wartości oraz otwiera perspektywy dalszego rozwoju.

– Ten projekt to idealne dopełnienie założeń, które towarzyszyły nam przy kompleksowej rewitalizacji obszaru Zamenhofa-Opata Hackiego w Chyloni. Zatrudnianie osób zagrożonych wykluczeniem społecznym okazało się wręcz idealnym sposobem na to, aby zupełnie odmienić ich codzienność i umożliwić im nowy start. To, oprócz wszystkich działań inwestycyjnych na rewitalizowanym terenie, najważniejszy cel całego procesu rewitalizacyjnego. Wierzymy, że w nowej lokalizacji food truck będzie cieszył się jeszcze większym powodzeniem – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji.

Spółdzielnia socjalna „Dobre Miejsce” zatrudnia w food trucku kilka osób, które przygotowywały i sprzedawały na miejscu m.in. frytki ze świeżych ziemniaków, hot-dogi, donuty z polewami czy kawę, herbatę i czekoladę. Aktualnie w ofercie znajdują się zapiekanki i napoje. Pierwszy adres, w którym parkował pojazd, to ul. Św. Mikołaja 4 w Chyloni. Na byłym parkingu przy ul. Zawiszy Czarnego w Śródmieściu ciężarówka pojawiła się od soboty, 10 kwietnia.

Wyjątkowy food truck ma także swoją stronę na Facebooku (Dobre Miejsce) oraz własną stronę internetową www.dobrem.com.pl, gdzie można znaleźć m.in. cennik i dodatkowe informacje o działalności spółdzielni.

Kamil Złoch
fot. Sławomir Okoń

Poprzedni artykułHistoryczna obrona pracy dyplomowej w IE
Następny artykułUpamiętniono w Gdańsku ofiary zbrodni katyńskiej
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze