Międzynarodowy „Dzień Ślimaka”, może hodowla ślimaków?

24 maja obchodzimy Międzynarodowy „Dzień Ślimaka”, jaki jest fenomen ślimaka i co się za nim kryje? Zapytaliśmy znawcę tematu, który ugania się za nimi już 20 lat!

Pan Ślimak, bo o nim mowa, zna się na hodowli tych mięczaków, a także jak wykorzystać ich wartości odżywcze w kuchni domowej i gastronomii.

Może zacznijmy od samej hodowli, otóż, ślimaki to zwierzęta hodowlane, dział rolniczy poświęcony temu rodzajowi hodowli, nazywa się „Helikultura” , ale nie można do hodowli wybrać byle jakiego ślimaka, tylko odpowiedni gatunek, który szybko się tuczy, to konieczne, aby czerpać z niego zyski. W Polsce hoduję się głównie dwa gatunki, ślimaka śródziemnomorskiego i afrykańskiego, ponieważ tempo wzrostu jest dość szybkie, bo trwa około 4 miesiące i to na terenie otwartym w polskich warunkach naturalnych. Dla porównania, ślimak winniczek, rośnie w naturze nawet 4 lata.

Porównajmy teraz wartości odżywcze ślimaków?

W 100 gramach mięsa ślimaka, znajdziemy nawet 25% białka! To prawie tyle samo, co w kurczaku. Ślimaki jadalne mają wysoką wartość białka, a ponadto cechuje je wysoka gęstość odżywcza – są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych ponad 70%, witamin (A, C, witaminy z grupy B) oraz cennych składników mineralnych m.in. postasu, cynku, magnezu i mają tylko 2 g tłuszczu. Ponad wszystko, dostarczają nam, pierwiastek życia, czyli SELEN, ilością procentową porównywalną do ryb morskich. W końcu, jako jedyne z rodziny mięczaków, do których zaliczamy również małże i ośmiornice, ewoluowały i wyszły z wody na ląd, dlatego potrzebują tyle deszczu, czyli wody ☺

Zapytaliśmy też eksperta, co można przyrządzić z mięsa ślimaka i tu uwaga, nasze zaskoczenie sięgnęło zenitu! Jako pierwsi w Polsce, zdradzimy Wam tę tajemnice. W przygotowaniu jest właśnie receptura na stripsy ze ślimaka tzw: Crispy snail, czyli chrupiące ślimaki. Podobno zjesz jednego i chcesz więcej i więcej, czyli szybko ( bynajmniej w NIE ślimaczym tempie) SMACZNIE i na chrupko!

Cała redakcja miała już okazję spróbować, z zewnątrz nie do rozróżnienia od kurczaka. Zresztą, sami zobaczcie na zdjęciu, który to ślimak, a który kurczak ?

Potwierdzamy, smakują wybornie i trudno się opanować, aby nie sięgnąć po drugi kęs, do tego jeszcze ten sos morelowy. Niebo w… ☺

Poprzedni artykułWitamy na pokładzie. Nowa wiceprezydent Gdyni Oktawia Gorzeńska
Następny artykułLewica: Skierujemy specjalne środki unijne do tych regionów, gdzie stopa bezrobocia jest dużo wyższa niż na poziomie krajowym
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze