Dziś obchodzimy legendarny dzień św. Patryka. To narodowe święto Irlandczyków, jednak jego tradycja rozniosła się na cały świat a Polacy coraz częściej lubią jednoczyć się z Irlandczykami tego dnia. Bądź co bądź wielu z nas zetknęło się z zieloną Irlandią, emigrując głównie zarobkowo. Jedni wrócili, inni zostali – ale St. Patrick’s Day obchodzą wszyscy co pokochali Irlandię i jej tradycje!
Na dzisiejszy wieczór spróbuj jednego z tych przepisów – nie zawiedziesz się!
Specjalnie na ten dzień przygotowaliśmy dla Was trochę niecodziennych drinków na bazie whiskey. Z racji dzisiejszego konkursu Jamesona o którym piszemy radzimy komponować drinki z tą whiskey, zwłaszcza do słynnego Pickleback!
Pickleback! – rewelacyjny shot z whiskey
O Pickelbacku dowiedziałem się będąc w Olsztynie, w irlandzkim pubie Carpenter na Starym Mieście. Okazuje się, że Pickelback to bardzo prosty shot, który składa się z kieliszka z whiskey (bardzo dobrze pasuje tu Jameson) oraz sok z ogórków. Najpierw popijamy whiskey, a później kieliszek z ogórków – mieszanka smaków robi naprawdę niepowtarzalne doświadczenie smakowe…
Historia Pickelback związana jest z 2006 rokiem, kiedy to brookender z Brooklynu, Reggie Cunningham, nadał temu miejscu sławne imię w Bushwick Country Club. Po tym czasie napój stał się hitem i rozprzestrzenił się w Stanach Zjednoczonych i poza nim.
Sposób przygotowania:
- Wlać jeden kieliszek pełen whisky i wypełnić osobny kieliszek z sokiem z ogórka.
- Wypij whisky, a następnie szybko ścigaj ją sokiem z ogórka.
Drink Whiskey Sour – z białkiem z jajka
Zastanawiałeś się czy whiskey można połączyć z białkiem z jajka? Choć wydaje się to dość zaskakujące to jednak drink ten i w trakcie przygotowania oraz później w degustacji wzbudza pozytywne emocje. Musisz spróbować!
Składniki whiskey sour:
- 1 białko z jajka
- 40 ml whiskey
- 20 ml soku z cytryny
- 10-20 ml syropu cukrowego
- kilka kropel Bittersa (najlepiej Angostura)
- skórka z pomarańczy
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Na początku pozbywamy się żółtka z jajka. Możesz je później wykorzystać np. do tataru … Jajko dla bezpieczeństwa warto wyparzyć przed użyciem.
Jeśli nie macie shakera, chwyćcie za zwykły słoik. Mieszamy kolejne składniki:
20 ml soku z cytryny i 10-20 ml syropu cukrowego oraz trochę bittersa.
Na koniec wrzucamy jedną kostkę lodu, zamykamy shaker i energicznie wszystko wstrząsamy przez około 10 – 15 sekund. Kostka lodu została dodana po to, aby przyspieszyła ubijanie białka. Nie dodawajcie za dużo kostek lodu bo nie ubije się białko odpowiednio i nie uzyskamy pożądanej pianki.
Po ubiciu białka otwieramy shaker i dodajemy kilka kostek lodu oraz whiskey.
Zamykamy shaker i ponownie energicznie wstrząsamy tym razem aby alkohol wymieszał się z zawartością shakera.
Na koniec do szklanki z kostkami lody przelewamy zawartość shakera. Dodajemy parę kropel bittersa i kawałek skórki z pomarańczy.
No to degustujmy…. i cieszmy się smakiem!
Bold Cocktail – korzenny jesienny smak
Ostatni przepis pochodzi ze strony whiskey Jameson. Wybierz ambitny szlak i pozostaw trwałe wrażenie dzięki temu korzennemu jesiennemu koktajlowi.
Składniki:
50 ml whiskey Jameson Bold
20 ml Lillet Rouge
5 ml syrop wiśniowy
10 ml syrop cynamonowy
20 kropli bitteru pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Wymieszaj 50 ml whiskey Jameson Bold, 20 ml Lillet Rouge, 5 ml syropu wiśniowego, 10 ml syropu cynamonowego i 20 kropli bitteru pomarańczowego.
https://www.jamesonwhiskey.com/pl-PL/drinks/cocktail-of-the-month/bold-cocktail