Rusza sezon na grillowanie! – czy może być zdrowo?

Majówka otwiera oficjalnie sezon grillowy, który trwa do ostatniego słonecznego i ciepłego dnia wakacji. Spotkania z przyjaciółmi i rodziną przy grillu czy ognisku to okazja do wspólnego spędzenia czasu, a także do przygotowania smakowitych grillowych dań. Poznaj zasady zdrowego i smacznego grillowania!

Czy grillowanie może być zdrowe?

Wielu z nas z góry zakłada, że grillowanie z całą pewnością do zdrowych nie należy. Okazuje się, że jak to w życiu bywa, niestety ulegamy potocznym opiniom i przesądom zamiast posłuchać zdania specjalistów. O tym, co robić by grillowanie było jak najbardziej zdrowe i ograniczyło zbyt dużą ilość kalorii podpowiada naszym czytelnikom Aleksandra Radomska, dietetyk z Poradni Nasza Dieta.

1. Wybieraj odpowiednie mięso

Staraj się wybierać mięso chude, m.in. piersi z indyka czy skrzydełka z kurczaka. Jest zdecydowanie mniej tłuste od mięsa wołowego czy wieprzowego. Wymaga także krótszej obróbki termicznej, dzięki czemu ma mniejszą styczność z grillowanymi oparami. Kiełbasę wybieraj o wysokiej zawartości mięsa i dobrej jakości. Co więcej sprawdzi się na grillu? Ryby takie jak dorsz, pstrąg czy łosoś. Ich mięso jest delikatne, bogate w białko i cenne kwasy omega 3 i 6.

2. Samodzielnie przyprawiaj mięso

Zrezygnuj z grillowania mięs wędzonych i peklowanych, które same w sobie zawierają więcej niezdrowych związków oraz z kupna gotowego, przyprawionego już mięsa. Trudno będzie ocenić nam te produkty, a także jakość składników użytych do przyprawienia.

3. Własne marynaty. Zbawienne działanie ziół

Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie domowej marynaty z oliwy z oliwek czy oleju, maślanki lub jogurtu czy kwaśnego octu winnego lub soku z cytryny. Dobrej jakości tłuszcze zapobiegną wysychaniu potrawy, sok z cytryny zmiękczy mięso, a jogurt naturalny sprawi, że mięso będzie wyjątkowo soczyste. Staraj się ograniczać sól, którą możesz zastąpić innymi przyprawami i ziołami. Unikaj także gotowych mieszanek przypraw, w których mogą być konserwanty m.in. glutaminian sodu lub sprawdzaj dokładnie ich skład. Zioła takie jak majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, rozmaryn, kurkuma, papryka czy curry nie tylko wzbogacą smak naszych dań, ale również ułatwią ich trawienie.

4. Postaw obowiązkowo na warzywa

W grillowym menu nie może zabraknąć warzyw! Zarówno tych pieczonych na ruszcie, marynowanych, jak i świeżych. Są lekkostrawne, a także bogate w błonnik i witaminy. Jakie warzywa nadają się na grilla? Praktycznie wszystkie! Cukinia, papryka, bakłażan, marchew, ziemniaki, szparagi. Pokrojone w talarki lub słupki wystarczy ułożyć na tacce, skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami i ziołami lub można je nadziać na patyki do szaszłyków. Kolorowe sałatki i surówki pozwolą nam ograniczyć ilość spożytego mięsa czy pieczywa, czyli dodatkowych porcji kalorii.

5. Własne sosy i dipy

Tłuste sosy na bazie majonezu lub kupne o niezdrowym składzie to kolejna bomba kaloryczna. Stwórz samemu proste i zdrowe sosy do dań z grilla- na bazie jogurtu naturalnego, musztardy czy oliwy z oliwek, np. sos tzatziki na bazie jogurtu z dodatkiem startego ogórka i rzodkiewki czy pomidorowy dip przygotowany ze świeżych pomidorów i ziół skutecznie zastąpi sklepowy ketchup.

6. Grill elektryczny zamiast tradycyjnego

Coraz więcej osób wybiera grill elektryczny zamiast tradycyjnego grilla węglowego. Uchodzi on za najzdrowszy typ grilla, gdyż w czasie użytkowania nie są wytwarzane związki rakotwórcze. Jest doskonałym rozwiązaniem, gdy pogoda nie sprzyja rozpalaniu grilla, a tak naprawdę o każdej porze roku.

7. Ograniczmy napoje gazowane. Z alkoholi najlepiej wybrać wino

Do tego punktu dostosować się będzie zapewne najtrudniej. Ogranicz spożycie słodkich napojów gazowanych, soków, które dostarczają pustych kalorii. W połączeniu z alkoholem posiłek staje się ciężkostrawny co może powodować zgagę, wzdęcia czy zaparcia. Jeśli pijesz alkohol, wybierz najlepiej czerwone wino wytrawne lub półwytrawne ze względu na wysoką zawartość polifenoli, dzięki czemu mogą zneutralizować szkodliwe substancje powstające w trakcie grillowania.

W Naszej Diecie wcale nie musisz rezygnować z grilla! Trzymaj się zasad zdrowego grillowania, by cieszyć się ich smakiem, a także by ograniczyć wpływ szkodliwych produktów i związków na nasz organizm. Smacznego i udanego grillowania życzy Aleksandra Radomska- dietetyk z Poradni Nasza Dieta.

Oczywiście, jeśli chcemy podejść do grillowania i naszej diety w tym roku na 100 % poważnie warto wybrać się do dietetyka, by kompleksowo sprawdzić jakie produkty, napoje i dania służą naszemu organizmowi najlepiej. Z całą pewnością nie musi oznaczać to rezygnacji z mięsa i grillowania.

Aleksandra Radomska – Dietetyk
Poradnia dietetyczna „Nasza dieta”
Olsztyn ul. Dąbrowszczaków 39 pok. 303
Elbląg ul. Łowicka 15 (wejście od ul. Ogólnej)
kontakt@nasza-dieta.pl
+48 662 972 682
Więcej informacji znajdziesz na:
www.nasza-dieta.pl
facebook.com/naszadieta/
instagram.com/naszadieta/

— Reklama —

Bez nazwy-1
Poprzedni artykuł60 kandydatów w wyborach do Parlamentu Europejskiego z okręgu podlasko-warmińskiego. Kto wygra?
Następny artykułElblążanie stworzyli grę komputerową o której pisze cała Polska!
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze