Mamy weekend…i początek jesieni . Przywitajmy ją długim spacerem a na deser ( by nie tracić czasu ), już w domu delektujmy się kawą z szarlotką . Tanią , szybką i prostą . Naprawdę jest to najłatwiejsze ciasto do zrobienia jakie znam i nawet największemu laikowi w kwestii pieczenia zawsze wyjdzie pyszne.
Szarlotka sypana:
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru (może być też i mniej )
1 szkl. kaszy manny
1 mały proszek do pieczenia (czyli ok. 1½ łyżeczki)
1 kg jabłek (najlepsze są antonówki lub renety)
1 kostka masła (dobrze, jeśli masło będzie zimne)
ew. cukier waniliowy i cynamon
Wykonanie:
Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Gdy jabłka są bardzo soczyste możemy odcisnąć nadmiar soku, a jeśli są kwaśne możemy dodać cukier waniliowy, a także do smaku cynamon.
Sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy ze sobą w misce.
Dokładnie smarujemy brzegi i spód tortownicy. Na wysmarowaną tortownicę kładziemy jedną warstwę (ok. 1 szkl.) sypkiej mieszaniny, a na to połowę jabłek. Następnie druga porcja sypkiej mieszaniny (ok. 1 szkl.) i znów porcja jabłek. Na wierzchu powinna znaleźć się ostatnia część sypkich składników , na której kładziemy pokrojone w płatki masło (ok. ¾ kostki). Dobrze, jeśli masło jest zimne, ponieważ dzięki temu będzie nam łatwiej je pokroić.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180o C i pieczemy ok. 50 – 55 min.
Ciasto można polukrować albo dla odmiany podać z gałką lodów waniliowych czy bitą śmietaną .
Kama