niedziela, 24 listopada, 2024
ArchiwumArchiwum ElblągChatney klasyczny

Chatney klasyczny

Jedni mówią , że to pikantny dodatek , inni : marmolada. Zgodni jesteśmy co do tego , że pasuje do białych jak i ciemnych mięs , ryb i warzyw gotowanych na parze. Spróbujmy teraz kiedy mamy sezon na warzywa .
Składniki na 1 słoiczek konfitur :
2 papryki ( czerwona i zielona )
6 plastrów ananasa
100 ml soku pomidorowego
100 ml octu winnego
3 łyżki sosu worcestershire
50 g cukru , szczypta soli , imbiru , oleju , mąki kukurydzianej
Paprykę dokładnie oczyścić, pokroić na bardzo cienkie półkrążki . Ananas odsączyć na sicie z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować sos : ocet winny , sos worcestershire , cukier , imbir , sok pomidorowy i sól wymieszać w miseczce. Mąkę rozprowadzić w 150 ml wody , wlać do sosu , wymieszać . Paprykę i ananas smażyć na oliwie ok. 5 minut na dużym ogniu. Dodać sos i dusić jeszcze 20 minut już na małym ogniu. Często mieszając. Można przyprawić jeszcze do smaku. Przełożyć gorący do słoika .

Najnowsze artykuły

0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx