Kurki nazywane są złotem lasu . Są piękne i ślicznie złocą się wśród ściółki to także doskonale smakują i można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Gotujmy i smażmy je krótko . Długotrwała obróbka sprawia , że zamiast zmięknąć stają się gumowate i niesmaczne . Mamy teraz idealny właśnie czas na zrobienie z nich pysznej zupy .
Składniki:
- skrzydełka kurczaka na wywar
- 30 dkg świeżych kurek
- ziemniaki , marchewka , pietruszka , seler , cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany , łyżka masła
- do smaku: sól, słodka mielona papryka , siekany koperek , liść laurowy , ziele angielskie
Przygotowujemy wywar ze skrzydełek . Do wywaru dodajemy drobno pokrojone ziemniaki. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę oraz posiekane warzywa i oczyszczone kurki . Pod przykryciem dusimy wszystko razem ok.5 minut doprawiając przyprawami . Przekładamy całość do garnka z wywarem z gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną rozmieszaną z odrobiną mąki . Zielony koperek i kromka chleba dopełni smak dania .
Przepis nadesłany