niedziela, 8 września, 2024
ArchiwumArchiwum ElblągBłonniki - król odchudzania

Błonniki – król odchudzania

Płaski brzuch jak i szczupłą sylwetkę zapewni nam odpowiednia porcja błonnika. Wcale nie musimy łykać go w tabletkach. Odchudzający błonnik znajdziemy w wielu smacznych produktach zarówno w sklepie jak i na straganie .
Porcje energii znajdziemy w razowcu. Ciemny chleb ma trzy razy więcej błonnika niż jasny .Dzięki temu razową kromkę trawimy trzy razy dłużej niż białą kajzerkę. Z ciemnego pieczywa węglowodany są uwalniane trzy razy wolniej , ale za to bardziej równomiernie .W ten sposób paliwo energetyczne wystarcza na dłużej. Można też skusić się na bułki orkiszowe lub grahamki . Co prawda nie są razowe ale za to mają więcej błonnika niż drożdżówki.
Sposób na głód — zielony groszek, brokuł , kalarepka, fasola . Po zjedzeniu porcji strączków jesteśmy długo najedzeni. Sprawia to błonnik rozpuszczalny , który w naszym brzuchu chłonie wodę i pęcznieje. Nasz żołądek jest wtedy wypełniony , wysyła wiadomość do mózgu , ze jesteśmy już nasyceni . Warto więc aby na naszych talerzach gościł bób, biała czy czerwona fasolka , brokuł. Najlepiej przygotować z nich zupę krem.
Pomocnik trawienia – otręby . To one drażnią delikatnie nasze jelita pobudzając je do pracy. Lepiej wtedy trawimy i nie czujemy się ociężale. Otręby to idealny sposób na zdrowe śniadanie jako dodatek do domowego musli . Otręby można też zmielić i dodawać do ciasta zamiast mąki lub panierować w nim mięso.
Strażnik wąskiej talii – czarne porzeczki , maliny , jeżyny. To właśnie owoce z małymi pestkami mają najwięcej błonnika i wspomagają walkę z fałdkami na brzuch. Błonnik w nich zawarty ogranicza wchłanianie nadmiaru tłuszczu i cholesterolu , który zjadamy i usuwa go z jelit. Dlatego przy robieniu z nich przetworów pamiętajmy, aby nie przecierać ich przez sito tylko wekować w całości lub zamrażać.
Lek na wzdęcia – migdały. Błonnik z tych orzechów nie rozpuszcza się , lecz działa jak szczotka wymiatając zalegające resztki jedzenia. To one są siedliskiem szkodliwych bakterii powodujących wzdęcia . Migdały mają najwięcej błonnika spośród wszystkich orzechów .. Warto dodawać je do deserów lub sałatek.
Na płaski brzuch i … dla przyjemności dietetyk pani Magdalena Koleda poleca koktajl , który pity przez 10 dni zlikwiduje męczące wzdęcia i zaparcia. Ten specyfik dostarczy nam mnóstwo błonnika , minerałów oraz witamin. Ma tylko 240 kcal i aż 24 g błonnika.
Składniki to : 250 ml maślanki , po 150 g malin i jagód ( mogą być też i mrożone) , 2 łyżki otrąb , 2 łyżki płatów migdałowych , Owoce i otręby zmiksuj z maślanką. Koktajl udekoruj uprażonymi migdałami.


KAMA

Najnowsze artykuły

Ciekawy mecz w Olsztynie. Stomil podejmuje Wigry Suwałki

W sobotni wieczór piłkarze olsztyńskiego rozegrają kolejny mecz w III lidze. Tym razem rywalem Dumy Warmii będą Wigry Suwałki. Przed tym spotkaniem obie drużyny...
0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx