poniedziałek, 25 listopada, 2024
ArchiwumArchiwum ElblągDbaj o nie całym sercem czyli przez żołądek do … zdrowego serca.

Dbaj o nie całym sercem czyli przez żołądek do … zdrowego serca.

Potrzebuje nieco czułości , chętnie odpoczywa, lubi lekką dietę oraz ruch… Tak samo jak ty! Ale czy to wszystko co służy sercu ?
Zdecydowanie jest prawdziwym przodownikiem pracy w naszym organizmie. Serce bowiem kurczy się a potem rozkurcza ok. 80 razy na minutę i … tak bez przerwy przez całe życie. Każdego dnia pompuje 7 ton krwi, która tętnicami i żyłami pompuje ok. 90 000 km . Ten wyjątkowo wytrzymały mięsień nie działa samotnie, ale jako najważniejsze ogniwo całego układu krążenia . Stąd jeśli w naszych naczyniach dzieje się coś niepokojącego to od razu wpływa to na stan serca. Dlatego szczególnie istotne jest by nie dopuścić do nadciśnienia i utrzymywać cholesterol w normie. Jak to osiągnąć? Kilka wskazówek poniżej zdrowego odżywiania pobudzi nasze serduszko do pukania w rytmie cza cza.
Jedz to co zawiera pełne ziarna – chodzi tu o pieczywo i makaron z mąki pełnego przemiału, nieoczyszczony ryż, musli. Włącz je do trzech posiłków w ciągu dnia. Produkty te zawierają sporo błonnika, który pomaga obniżyć cholesterol i glukozę we krwi. A to zmniejsza ryzyko miażdżycy i cukrzycy. Taka dieta korzystnie też wpływa na ciśnienie krwi.
Pamiętaj o warzywach i owocach– każdego dnia jedz trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców. Porcje stanowią np.: pomidor, jabłko, szklanka Świerzych truskawek czy gotowane warzywa.
Wybieraj produkty zawierające potas– Pierwiastek ten reguluje ciśnienie krwi. Dużą ilość potasu mają: pomidory i ich przetwory, ziemniaki, cytrusy i banany.
Rozsmakuj się w rybach– morskich i tłustych z uwagi na zbawienne dla serca kwasy omega-3 . Sporo ich w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i sojowym. Wyeliminuj czerwone mięso i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego : masło, smalec, pełne mleko, żółte sery.
Nie przesalaj– Im mniej soli, a właściwie obecnego w niej sodu, tym łatwiej utrzymać ciśnienie w normie. Zamiast niej używaj ziół!
Chrup orzechy i migdały- są bogatym źródłem magnezu, który wzmacnia naczynia krwionośne i serce. Ponieważ są bardzo kaloryczne należy jeść kilka sztuk dziennie. Magnez również można znaleźć w ziarnach dyni, słonecznika czy otrębach pszennych.
Pij czerwone wino– Dzięki zawartym w nim flawonoidom ochronisz układ krążenia. Pozwól sobie na lampkę trunku raz na dwa dni albo zamiast wina rozsmakuj się w sokach z aronii, grejpfrutów i porzeczek.

Najnowsze artykuły

0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx