niedziela, 8 września, 2024

Leczo

Leczo zawsze smakuje i daje ogromne pole do popisu. Można wykorzystać różne warzywa .Tutaj proporcje nie mają znaczenia. Czasem więcej papryki , zamiast kiełbasy boczek i zioła jakie mamy akurat pod ręką . 
Składniki :
różnokolorowe papryki ( ok. 4 – 5 szt.)
kiełbasa , parówki , pierś z indyka ( dowolnie ok. 40 dag )
2 duże cebule , 2 marchewki , trochę pieczarek
4 dojrzałe, duże pomidory
do smaku sól , pieprz , cukier , czosnek , oregano , majeranek , słodka mielona papryka
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, słodkie kroimy w kostkę a wielbiciele ostrych idań mogą dodać trochę ostrej . Marchew ścieramy na tarce jarzynowej, pieczarki i cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pomidory po sparzeniu i obraniu ze skórki drobno kroimy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę .Potem kolejno cebulę, marchew, pieczarki. Smażymy ,aż warzywa zaczną się rumienić. Dodajemy pomidory ,potem paprykę . Dusimy wszystko ok. 20 minut doprawiając do smaku. Dodatek posiekanej zieleniny jeszcze bardziej wzbogaci smakowo i wizualnie to danie. Do tego świeża bułeczka , pycha !

Najnowsze artykuły

Ciekawy mecz w Olsztynie. Stomil podejmuje Wigry Suwałki

W sobotni wieczór piłkarze olsztyńskiego rozegrają kolejny mecz w III lidze. Tym razem rywalem Dumy Warmii będą Wigry Suwałki. Przed tym spotkaniem obie drużyny...
0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx