czwartek, 20 czerwca, 2024

ArchiwumArchiwum ElblągŻurawina -100 % zdrowia jesienią !

Żurawina -100 % zdrowia jesienią !

Jesień przed nami . Warto pomyśleć o wzmocnieniu naszego organizmu . Szczególnie pomocna w tym względzie jest już od wieków … żurawina , której kwaśne owoce są niczym najwyższy gatunkowo preparat mineralno-witaminowy. Poznajmy i wykorzystajmy jej właściwości dla siebie i całej rodziny.
Szklanka czerwonych owoców żurawiny zawiera 3,2 g błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. To one nadają owocom charakterystyczny cierpko-słodki smak. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców.
Lista zalet żurawiny jest długa . Co potrafi :
– Zwalcza zapalenie pęcherza. Zawarte w niej substancje wyściełają ściany dróg moczowych, nie pozwalając bakteriom na ich zasiedlenie. Dzięki temu bakterie są szybko usuwane z organizmu. Żurawina ma też sporo cytrynianów, które zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, a nawet mogą je rozpuszczać.
– Zmniejsza ryzyko zawału. Picie jednej szklanki soku żurawinowego dziennie ( podobnie jak czerwonego wina ) podnosi poziom dobrego cholesterolu.
– Zapobiega próchnicy, chorobom dziąseł i przyzębia. Substancje zawarte w czerwonych kuleczkach działają na zęby jak teflon. Tworzą powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł.
– Chroni przed wrzodami żołądka. Zwalcza bakterie Helicobajucter pylori odpowiedzialne za większość przypadków tej choroby.
– Pokonuje wolne rodniki. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wielu chorób, m.in. Alzheimera i Parkinsona, nowotworów, zaćmy, reumatyzmu.
– Pomaga w odchudzaniu . Porcja (100 g) owoców dostarcza ok. 3,2 g błonnika i ma tylko ok. 50 kcal. Odtruwa organizm i reguluje przemianę materii .
Żurawina jedzona na surowo jest zbyt kwaśna , ale za to po przygotowaniu smakuje wyśmienicie . Najbardziej znane domowe przetwory to kisiel i sos do mięsa. W przemyśle produkuje się też soki, syropy, herbatki ziołowe oraz susze owocowe. Znakomite są także suszone (kandyzowane) żurawiny, podobne do rodzynek. Jeśli zależy Ci na leczniczych właściwościach żurawiny, dokładnie czytaj etykiety. Herbatki powinny zawierać prawdziwe owoce, a nie np. aromat. Soki i dżemy muszą się składać głównie z żurawiny, a nie z innych owoców. W aptekach można kupić liofilizowane ekstrakty z żurawiny w postaci kapsułek.
Znacznie przyjemniej jest jednak delektować się smakiem soku czy dżemu własnej roboty .Może sami spróbujcie prostego przepisu . Wystarczą dwa składniki, chwila cierpliwości, i mamy domową konfiturę do pasztetów, mięs pieczonych czy sera.
Składniki:
2 kg żurawiny świeżej albo mrożonej
60 dag cukru
W garnku gotujemy syrop z 1 szklanki wody z cukrem. Wrzucamy oczyszczoną żurawinę i gotujemy 45 minut , aż całość zgęstnieje.

KAMA

Najnowsze artykuły

Cudze chwalicie, swego nie znacie! – Już jest kolejna edycja Letniego Przewodnika Turystycznego Gazety Bogaty Region

Już jest, w regionie Warmii i Mazur oraz Pomorza dostępna specjalna letnia edycja wydania Gazety Bogaty Region. W bezpłatnej gazecie znajdziecie niezwykły Przewodnik Turystyczny...
0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx