sobota, 27 lipca, 2024
ArchiwumArchiwum ElblągOwoce pod lupą !

Owoce pod lupą !

Dzisiaj owoce z rodzimych sadów, ale także te egzotyczne dostępne są w sklepach przez cały rok . Które z nich i kiedy warto jeść, a jakich lepiej unikać?
Soczyste, słodkie, aromatyczne… pierwsze znikają z talerza, nawet gdy są jedynie dekoracją stołu lub dodatkiem do obiadu. Jedzenie owoców to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i pełen witamin zastrzyk dla organizmu. Czy rzeczywiście można po nie sięgać bez umiaru?
Gruszki
Dlaczego ich jedzenie jest korzystne: Zawierają witaminy z grupy B i C, wapń, żelazo oraz błonniki. Wspomagają trawienie- miękkie, dojrzałe gruszki zapobiegają zaparciom, cierpkie zaś i mniej soczyste leczą biegunki. Zapobiegają obrzękom nóg , a także zmniejszają skłonność do „pajączków” na skórze. Poprawiają pamięć i koncentracje a także gwarantują dobre samopoczucie.
Kiedy nie są wskazane: Przy stanach zapalnych żołądka i jelit, mogą bowiem podrażniać śluzówkę układu pokarmowego i nasilać dolegliwości. Tak się dzieje również u osób borykających się z chorobą wrzodową i nadwrażliwym jelitem.
Śliwki
Dlaczego ich jedzenie jest korzystne: Zawierają witaminy A i z grupy B. fosfor, potas oraz błonniki i cukry proste. Obniżają poziom „złego” cholesterolu, co chroni naczynia przed miażdżycą, oraz pobudzają pracę serca i krążenie krwi. Zarówno surowe, jak i suszone śliwki mogą uzupełniać codzienna dietę osób z kamicą nerkową. Przyspieszają ruchy jelit a to wszystko za sprawą sporej ilości błonnika, który szybko pęczniej i wypełnia żołądek i jelita. A to zapobiega zaparciom.
Kiedy nie są wskazane: Przy diecie ubogiej w cukry, śliwki, zwłaszcza suszone, chorzy na cukrzyce powinni jeść z umiarem.
Truskawki
Dlaczego ich jedzenie jest korzystne: Zawierają witaminę C, żelazo, fosfor i rutynę oraz olejki eteryczne. Podnoszą odporność organizmu, dzięki czemu szybciej zwalcza on wszelkie infekcje, zwłaszcza wywołane przez wirusy.. Zapobiegają nadciśnieniu. Mają działanie przeciwzapalne, są zalecane przy stanach zapalnych dziąseł, śluzówki żołądka i jelit. Sięgaj po nie, gdy chorujesz na reumatyzm.
Kiedy nie są wskazane: U osób ze skłonnościami do alergii, truskawki są owocami wyjątkowo uczulającymi .
Winogrona
Dlaczego ich jedzenie jest korzystne: Zawierają witaminę C i potas oraz przeciwutleniacze. Regulują ciśnienie krwi, są zalecane przy skłonnościach do obrzęków i nadciśnieniu. Zwiększają odporność , zwalczają wirusy i bakterie. Pobudzają wątrobę do pracy, przede wszystkim nasilają wytwarzanie w niej żółci, a to z kolei umożliwia trawienie tłustych, kalorycznych dań.
Kiedy nie są wskazane: U chorych na cukrzycę i przy otyłości. Winogrona bowiem są bogate w cukry i wyjątkowo kaloryczne. Jedzone ze skóra i pestkami podrażniają żołądek i jelita. To może powodować biegunki i wzdęcia.
Maliny
Dlaczego ich jedzenie jest korzystne: Zawierają witaminy K, C i gruby B, magnez, błonnik salicylany ( jak aspiryna) i olejki eteryczne. Ułatwiają leczenie infekcji, nie tylko sprawdzają się jako naturalny środek na przeziębienie, ale także znakomity antyseptyk, mają właściwości przeciw bakteryjne . Zarówno świeże owoce jak i soki szybko rozgrzewają organizm i działają napotnie, przeciwkaszlowo oraz przeciwbólowo . Mają właściwości przeczyszczające, zawarty w nich błonnik zwiększa perystaltykę jelit.
Kiedy nie są wskazane: Maliny podobnie jak truskawki, uczulają . Ponadto świeże owoce zakwaszają i podrażniają żołądek. Dlatego muszą zniknąć z menu u osób cierpiących na chorobę wrzodową.
Banany
Dlaczego ich jedzenie jest korzystne: Zawierają witaminę C, E i z grupy B, potas, magnez, żelazo oraz pektyny i cukry. Szybko dostarczają energii są więc doskonałą przekąską wtedy, gdy intensywnie pracuje się fizycznie bądź się uczysz. Dodają siły mięśniom oraz skutecznie poprawiają pamięć i zdolność koncentracji. Obniżają ciśnienie krwi oraz przywracają dobry nastrój.
Kiedy nie są wskazane: Okazuje się że banany zjadane w zbyt dużych ilościach mogą spowolnić pracę jelit. A to z kolei utrudnia usuwanie niestrawionych resztek pokarmu.
Jabłka
Dlaczego ich jedzenie jest korzystne: Zawierają witaminy C i z grupy B, żelazo, wapń, błonnik. Oczyszczają organizm z toksyn. Wspomagają również usuwanie szkodliwych dla zdrowia metali ciężkich, np. ołowiu. Pomagają podczas odchudzania, zawierają sporo błonnika, który reguluje prace jelit , zapobiegając zaparciom. Chronią serce i naczynia, zmniejszają poziom „złego” cholesterolu, a podwyższają „dobrego” , dzięki temu zapobiegają miażdżycy.
Kiedy nie są wskazane: W jabłkach jest sporo kwasów owocowych, które w kontakcie z nadwrażliwymi zębami powodują ból. Kwasy te osłabiają szkliwo, co nasila skłonność do nadwrażliwości.

MW

Najnowsze artykuły

0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx