Cukinia zdrowa , delikatna w smaku , wyjątkowo łatwa do przyrządzenia. Niskokaloryczna ( zaledwie 15 kalorii w 100g ) , bogata w witaminy z grupy B, witaminę C , beta karoten , sód , potas, wapń. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na procesy trawienne . Możemy ją jeść na surowo , piec, obtaczać w cieście ,smażyć jak frytki. Dziś na letni obiad proponuję faszerowaną cukinię .
Składniki :
4 duże cukinie
400 g mielonego mięsa
cebula , pomidor
1 jajko
2 łyżki utartego sera
sól , pieprz, natka pietruszki , czosnek , bułka tarta
Umyte cukinie przekroić na pół , wydrążyć środek , miąższ pokroić w kosteczkę. Na patelni z oliwą przesmażyć miąższ , można wzbogacić go dodatkiem pokrojonego w kostkę pomidora. Osobno przesmażamy mielone z cebulą. Łączymy dwa farsze z jajkiem , utartym serem , doprawiając solą , pieprzem , natką pietruszki i czosnkiem Wydrążone warzywa napełniamy farszem, , posypujemy bułką tartą , skrapiamy oliwą. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową , układamy na niej warzywa zapiekamy w temp. 220 st. C przez 30 minut.