sobota, 27 lipca, 2024

Chłodnik

Zdrowy , pełen chrupiących warzyw , pachnący ziołami chłodnik. Nic lepszego na obiad w upalny dzień. Spróbujcie.
Składniki :
1 l maślanki lub kefiru
1 pęczek botwinki
1 pęczek rzodkiewek
3 ogórki gruntowe
szczypiorek , koperek ,
sól , pieprz, odrobina cukru
Drobno pokrojoną w kostkę botwinkę udusić w garnku z małą ilością wody ( ok. 15 minut ). Ogórki i rzodkiewkę pokroić w plastry. Zioła drobno posiekać. Do dużej miski wlać ugotowaną i przestudzoną botwinkę , posiekane warzywa i zioła. Zalać kefirem. Doprawić solą , pieprzem i odrobiną cukru. Chłodnik schładzamy ok. 3 godzin aby smaki się przegryzły. Wzbogacić go możemy ugotowanym na twardo jajkiem.
Inną wersją jest chłodnik ogórkowy. Z warzyw pozostają tylko ogórki . Które ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy powstałą wodę i zalewamy maślanką doprawiając koprem , solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Obowiązkowo schładzamy potrawę .

Najnowsze artykuły

0
Chcieli byśmy poznać Twoje zdanie. Skomentujx