Sam środek lata. Najlepszy czas na przetwory z ogórków , które stanowią smaczny i zdrowy dodatek o każdej porze roku. Ogórki kiszone zawierają składniki odżywcze , takie jak witamina C , sód , potas, magnez i wapń . Leczniczy jest również sok z kiszeniaków .Poprawia wzrok , koi nerwy , reguluje pracę serca i działa przeciwzakrzepowo. Kiszone ogórki są bardziej lekko strawne niż surowe .
Wracając jednak do sedna . W przepisie na ogórki kiszone najważniejszy jest oprócz samych ogórków … czosnek . Jeśli ktoś za nim nie przepada to niech zrezygnuje z dwóch na rzecz jednej główki ale obowiązkowo musi być.
Prosty , sprawdzony od lat przepis.
2 kg ogórków gruntowych
2 główki czosnku
koper ,świeży chrzan , sól kamienna , liście wiśni lub czarnej porzeczki
Na dnie słoika układamy koper (duże gałązki), kawałki chrzanu i czosnek, ziele angielskie . Można też dodać liście wiśni. Na tym układamy ogórki i zalewamy soloną wodą. Łyżka soli kamiennej ! ( nie jodowanej ) na litr wody. Po zakręceniu, obracamy słój do góry dnem i stawiamy ogórki w ciemnym i ciepłym miejscu. Po kilku dniach otrzymamy przepyszne ogórki kiszone .