Wreszcie wakacje, masz wolne nie tylko od pracy ale i od wszelkich reżimów dietetycznych. A zatem częściej niż na co dzień sięgasz po zimne desery, próbujesz miejscowych smakołyków i niestety korzystasz z przydrożnych barów czy smażalni . Tymczasem właśnie latem powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to co i gdzie jemy. Wysoka temperatura i wilgoć to idealne warunki do namnażania się bakterii które bywają częstą przyczyną zatruć pokarmowych.
Salmonella – najczęściej rozwija się w surowych jajkach, mięsie, mleku oraz w zrobionych w nich produktach : lody, ciastka, majonez. Objawy zatrucia pojawiają się w ciągu 6-72 godzin po zjedzeniu zainfekowanego produktu. Najczęściej są to silne bóle brzucha, biegunka i wysoka temperatura. Objawy mogą już minąć następnego dnia ale również mogą utrzymywać się do 7 dni, w obu wypadkach należy skontaktować się z lekarzem, stosować lekka dietę i przyjmować dużo płynów. Wbrew potocznej opinii salmonelle rzadko leczy się antybiotykami.
Gronkowiec –bakterie gronkowca żyją wszędzie w kurzu , powietrzu, wodzie a nawet w ludzkim organizmie. Zagrożenie dopiero stanowią, gdy zaczynają się gwałtownie namnażać i wytwarzać toksynę która jest odporna na wysokie temperatury, nie ginie nawet podczas gotowania czy pieczenia. Objawy zatrucia można już zauważyć po 2-4 godzinach od zjedzenia feralnego dania, charakterystyczne są uporczywe wymioty i silny ból w okolicy nadbrzusza, temperatura ciała może być nie znacznie wyższa. W większości przypadkach z gronkowcem możemy poradzić sobie sami stosując środki z apteki ale w ciężkich przypadkach wymagana jest hospitalizacja i podanie leku antybakteryjnego.
„Zemsta Faraona”
Do zakażenia Escherichią coli dochodzi zwykle w gorących egzotycznych krajach dlatego tez wywołana tą bakteria biegunka bywa nazywana tropikalną bądź zemstą Faraona lub Montezumy.
Escherichią możemy zarazić się jedząc surowe mięso, warzywa bądź pijąc nie przegotowaną wodę, objawy występują12-72 godziny po zakażeniu są to: biegunka, wymioty oraz kurczowe bóle brzucha i najczęściej uprzykrzają życie przez ok. 10 dni, gdy się pojawią powinniśmy skontaktować się z lekarzem.
A oto 9 żelaznych zasad dzięki którym unikniemy zatrucia:
- Myjemy często ręce
- Unikamy jadania w przydrożnych barach
- W upalne dni rezygnujmy z ciastek z kremem i sałatek z majonezem
- Unikajmy jedzenia z tzw. Garmażerki nigdy nie mamy pewności kiedy zostały przygotowane
- W lodówce gdy przechowujemy jaja i drób układamy tak produkty aby nie stykały się z innymi produktami spożywczymi, nie zamrażamy ponownie produktów raz już odmrożonych
- Wodę pijemy tylko butelkowaną lub świeżo przegotowaną
- Gdy wakacje spędzamy w egzotycznym kraju warzywa i owoce oraz wodę do mycia zębów używamy świeżo przegotowanej
- Zawsze sprawdzamy na opakowaniu datę ważności
- Profilaktycznie możemy pić świeże jogurty z kulturami bakterii i sok żurawinowy
MS