Woda pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji, m. in. reguluje temperaturę ciała , uczestniczy w procesach trawienia , oczyszcza organizm ze zbędnych substancji , które powstają w wyniku przemiany materii.
Zdrowy człowiek powinien wypijać ok. 2 litrów płynów .Najlepiej , aby połowę ,ok. 1 litra stanowiła woda mineralna . Składniki mineralne zawarte w takiej wodzie zaopatrują nasz organizm w minerały niezbędne do życia. W większości wód mineralnych znajduje się wapń , który jest budulcem kości , oraz magnez , odpowiedzialny za prawidłową pracę serca . Ponadto w wodach mineralnych znajduje się potas ( obniża ciśnienie krwi ) , żelazo ( transportuje tlen do płuc ) , cynk ( bierze udział w przemianie węglowodanów ) , miedź ( pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek ) i mangan ( jest elementem kości i skory ). W każdej wodzie mineralnej znajduje się również sód , który reguluje gospodarkę wodną naszego ciała i utrzymuje ciśnienie w naczyniach krwionośnych. Z tego typu wód powinny zrezygnować osoby z podwyższonym ciśnieniem i chorzy na nerki.
Woda gazowana czy niegazowana ?
Woda gazowana – przyspiesza trawienie i zapobiega zaparciom , posiada właściwości oczyszczające
organizm , ma właściwości moczopędne .
Woda niegazowana – idealna dla osób z nadkwasotą , mające problemy z gardłem i zaburzeniami
trawienia oraz dla dzieci .
Pamiętaj :
– wodę mineralną należy pić małymi łykami przez cały dzień , dzięki czemu większa jej ilość zostanie
zatrzymana przez organizm , który będzie idealnie nawodniony
– otwartą butelkę przechowuj w miejscu chłodnym i zacienionym
– nie pij wody lodowatej . Zimna woda zmniejsza ukrwienie śluzówki żołądka , który musi stracić
dużo energii aby ogrzać ją do temperatury ciała
– nie pij podczas jedzenia , bo zakłócisz proces trawienia i nadwyrężysz żołądek
– jeśli to możliwe to nie pij prosto z butelki , by nie wprowadzać do wody bakterii.
Soki nie tylko nawadniają nasz organizm ale mogą korzystnie wpłynąć na jego funkcjonowanie .
Sok jabłkowy – oczyszcza organizm , wpływa dobroczynnie na pracę serca
Sok pomidorowy – ma właściwości przeciwnowotworowe , działa uspakajająco na nerwy
Sok pomarańczowy – obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na układ nerwowy
Sok grejpfrutowy – przyspiesza przemianę materii
Sok ananasowy – przyspiesza spalanie tłuszczów
Sok żurawinowy – chroni układ moczowy przed zakażeniem
Równie ważne jak soki owocowe są dla naszego organizmu również soki warzywne . Są nie tylko smaczne ale posiadają właściwości lecznicze . W ich składzie znajdują się witaminy , cukry proste , białko , aminokwasy , antybiotyki naturalne , hormony i biopierwiastki .Soki z warzyw ułatwiają trawienie , dostarczają energii ,wzmacniają układ odpornościowy , zapobiegają nowotworom.