Lato to najlepsza pora by się zahartować. Można połączyć przyjemne z pożytecznym . Spacer po lesie , owoce prosto z krzaczka i kąpiel w morzu wzmocnią twoją odporność. Jesienią organizm sam odeprze atak wirusów.
Długi dzień , słońce i racjonalna dieta to program naprawczy naszego organizmu. Na jego wykonanie mamy cztery letnie tygodnie. Wykorzystajmy je mądrze na urlopie i po powrocie.
Przebywaj jak najdłużej na świeżym powietrzu.
Wspólna zabawa w słoneczny dzień to źródło zdrowia dla całej rodziny .Wydzielają się wtedy endorfiny – hormony, które wywołują uczucie zadowolenia. Wycieczki do lasu przeniosą nas w swoisty mikroklimat . Las tworzy filtr chroniący powietrze przed zanieczyszczeniami . Drzewa iglaste wydzielają olejki eteryczne , które wspomagają oczyszczanie dróg oddechowych. Podobnie jak przy inhalacjach dotleniają płuca.
Jeżeli zaś jesteś nad morzem , nie martw się deszczową pogodą. W morskim powietrzu , szczególnie w chłodne i wietrzne dni , unoszą się kropelki słonej wody będące swoistym aerozolem , który nawilża śluzówkę gardła , nosa , wnika do płuc i oskrzeli , oczyszczając je z zanieczyszczeń. Dłuższy dzień , więcej światła – łatwiejsza przyswajalność wapnia , która wynika z syntezy witaminy D. Przy odpowiedniej diecie ( białko , ryby , orzechy ) i aktywności fizycznej ( biegi , nornic walking , tenis ) przeciwdziałamy osteoporozie.
Dieta pełna witamin i mikroelementów.
Warzywa i owoce dojrzewające o tej porze są najbardziej wartościowym źródłem witamin i mikroelementów. Najważniejszymi witaminami do odbudowy odporności organizmu są : A ,C ,E .
Witamina C – potrzebna do produkcji limfocytów , od których zależy jak szybko organizm upora się z infekcją. Zwiększa też wytwarzanie interferonu , związku o działaniu przeciwwirusowym. Owoce i warzywa z witaminą C ( truskawki, maliny papryka ) jedzmy na surowo ponieważ wysoka temperatura niszczy ją .
Witamina A – uszczelnia błony śluzowe dróg oddechowych , ochraniając nos i gardło przed wnikaniem zarazków. Najwięcej jest jej w pomarańczowych owocach i warzywach ( morele, marchew).
Witamina E – chroni układ odpornościowy przed wolnymi rodnikami , wspomaga wytwarzanie przeciwciał, zapobiega zakażeniom. Aby ją pozyskać, jedz : kukurydzę ,groszek, szpinak , orzechy.
Relaks i odpoczynek .
Nasz układ odpornościowy jest ściśle połączony z układem nerwowym. Ciągłe zdenerwowanie i stres powoduje zaburzenia pracy jelit . A właśnie w jelitach znajduje się większość (ok. 70%) komórek odpornościowych. Nie zapominajmy również o śnie podczas ,którego organizm regeneruje się i wraca do równowagi , normuje się ciśnienia i praca serca.
Tak więc ,w pełni korzystajmy z lata . Naładujmy akumulatory organizmu dobrą energią .Poświećmy czas na relaks , czynny wypoczynek na świeżym powietrzu , swoje pasje .
I w końcu … wyśpijmy się.
red.
foto: sxc.hu